Sanni Kariniemi: Ajattelevan agilitykoiran perustaidot

Agilitypolun ensimmäiset askeleet ovat ehkä ne merkityksellisimmät. Ne määrittävät mihin suuntaan lähdet yhteistä matkaa koirasi kanssa astelemaan, ja miten alat rakentaa yhteistyötänne tällä toivon mukaan pitkällä ja iloisella matkalla.

”Olen toiminut agilitykouluttajana jo useita vuosia, ja huomannut yllättävän paljon puutteita jopa kokeneempien koirien lajiin liittyvissä perustaidoissa. On sääli, jos koiran potentiaalia ei päästä hyödyntämään täysillä esimerkiksi puutteellisen estefokuksen tai häiriön sietämättömyyden vuoksi. Puutteellisten taitojen palasia on vaikeampaa korjailla paikalleen jälkikäteen, jos koira on jo tottunut tietynlaiseen ohjaukselliseen apuun. Siksi en voi tarpeeksi painottaa perusteellisen pohjatyön merkitystä. Kun rauhallisesti ja järjestelmällisesti malttaa tehdä perusteet kunnolla, pääsee myöhemmin nauttimaan ”helposta” agilitysta parhaan kaverin kanssa. Itse ratatyöskentely tulee olemaan vaivattomampaa, kun koiralle on rakennettu alkeista asti ymmärrys tehtävistä ja niiden suorittamisesta häiriöstä huolimatta.

Olen koonnut Ilomme-tiimin kanssa tähän kurssille perusteita nuoren koiran agilityn aloittamiseen. Kurssilla edetään yhteistyöhön ja ohjauksiin valmistavista harjoituksista esteopetuksen alkeisiin ja etenemistä esteillä tukeviin perusharjoituksiin. Agilitya ei tarvitse aloittaa pikkupennun kanssa vaikka suunnitelmissa olisi tähdätä korkealle. Ennemmin painottaisin pentujen kanssa tavallisen arjen elämistä, leikkimistä ja rauhassa tutustumista uusiin paikkoihin ja asioihin. Agilityn ehtii hyvin aloittaa lähellä vuoden ikää, tai vasta myöhemminkin. Turvallisuutta silmällä pitäen en itse aloita lajiharjoittelua ennen kuin koiran kasvu on pysähtynyt. Tällöin voin turvallisemmin mielin vaatia alusta asti tiukkoja käännöksiä ja nopeita kiihdytyksiä. Lisäksi hiukan vanhempi koira jaksaa jo keskittyä tehtävien opetteluun, enkä todellisuudessa tarvitse hurjan monta harjoituskertaa yhden tehtävän opettamiseen koiralle. Toki aina on syytä edetä omaa koiraa kuunnellen ja tarkkaillen ja soveltaa harjoitukset sen tasoa vastaaviksi. Haasteita täytyy kuitenkin uskaltaa lisätä tasaisesti, jotta etenemistä tapahtuu ja koira ei tylsisty.” – Sanni Kariniemi

Opinpolun sisältö

Tämä opinpolku on suunniteltu nuorille koirille, 10 kuukauden iästä alkaen. Tätä nuoremmille koirille suosittelemme harjoittelua ILOMME -perustaitojen parissa: niistä on huomattavaa hyötyä myös agilityn perusopetuksessa. Kokonaisuus sopii tietysti myös ajattelua aloitteleville aikuisille koirille!

Opinpolku sisältää 25 harjoitusta, joista jokaisessa on sekä videoitu että sanallinen ohje harjoitteluun. Ongelmatilanteissa kouluttajamme auttavat sinua verkossa. 

Opinpolku muodostuu seuraavista kursseista: 

Voit ostaa kurssit yksitellen tai valmiina opinpolkuna.

Harjoitus harjoitukselta rakennat koirallesi agilityn ajattelun taitoja ja itsenäistä suorittamista. Selkeät ja yksinkertaiset harjoitukset on rakennettu tukemaan tätä tavoitetta.

Uskomme, että myös verkossa voi oppia agilityä. Sanni Kariniemi: Agilityn alkeet nuorelle koiralle- opinpolku antaa sinulle eväät opettaa agilityesteet turvallisesti koirallesi myös ilman ohjattua opetusta. Eteneminen on järjestelmällistä ja opittuja taitoja yhdistetään kurssin edetessä.

Haluamme tehdä uusien taitojen oppimisen sinulle ja koirallesi mahdollisimman helpoksi: kurssin rakenne ja harjoitukset on suunniteltu yhteistyössä sekä eläinten että ihmisten oppimisen asiantuntijoiden kanssa. 

Toivon sinulle ja koirallesi mukavaa yhteistä agilitymatkaa lajitaitoja oppien ja oivaltaen! 🙂 – Sanni Kariniemi

 

Jaa ystävillesi: