Treenipäiväkirja

Parisen vuotta olen jaksanut pitää melko aktiivisesti kirjaa treeneistä. Koen sen aika tärkeäksi suhatessani treenejä kahden koiran ja usean lajin välillä. Muutoin olisin enemmän tai vähemmän hukassa. Aiemminkin minulla on ollut erilaisia treenipäivisviritelmiä, mutta ne on unohtuneet aina melko nopeasti. Nyt olen löytänyt itselleni sopivan tyylin pitää kirjaa treeneistämme.

Treenipäiväkirjani pohjautuvat bullet journaliin idealtaan, omaan käyttöön sopivaksi sovellettuna. Minun bujot eivät ole kauniita ja huoliteltuja vaan nopeita ja käytännöllisiä. Käytän itseasiassa usein enemmän aikaa treenien suunnitteluun ja purkuun, kuin itse koirien treenaamiseen jo nyt, joten energiani ei riitä taiteellisuuteen tässä kohden. Riemun agilityn osalta on menossa kokeilu, siirtäisinkö ne treenit aginotes-sovellukseen. Saisin videot näppärämmin talteen treenin yhteyteen.

Treenimäärät

Seuraan koirieni aktiivisuutta ja treenien määrää kirjaamalla ylös minä päivinä koirat ovat tehneet minkä lajin treenejä. Merkitsen myös esimerkiksi jumpat ja uinnit. Laitan vain nopeasti merkinnän minkä lajin treeniä, yhdellä sanalla, kunkin päivän kohdalle. Merkitsen kaikki asiat, jotka voivat vaikuttaa koirien jaksamiseen. Koen että näin homma pysyy kokonaisuudessaan paremmin hanskassa itselläni. Samalla aukeamalla ovat useamman kuukauden merkinnät, jotta saan helposti mielikuvan kokonaisuudesta pitkällä aikavälillä. Tärkeää on, että sieltä löytyy myös tyhjiä päiviä. Tiuhaan täytettyjen viikkojen lomassa myös tyhjempiä viikkoja. Täytyy olla myös tavallista arkea lenkkeillen ilman sen kummempaa puuhaa.

Treenien suunnitteleminen

Tärkein itselleni on kuitenkin varsinaiset treenit ja niiden muistiinpanot. Ihan kaikkia treenejä en kirjaa ylös, tunnustan sen jo heti. Jos puuhaan jotain nopeasti kotona vaan muistuttaakseni tekniikkaa vanhaan tuttuun asiaan, tai teetän hauskoja temppuja aktivoimiseksi, en useinkaan jaksa näitä kirjata ylös. Lisäksi joskus on päiviä että ei vaan jaksa tai kerkeä kirjaamaan asioita, vaikka haluaisi. En ota siitäkään stressiä itselleni. Jos treenattu asia tuntuu tärkeältä muistaa jatkossa, kirjaan asioita ylös vaikka jälkikäteen parin päivän viiveellä.

Kun menen treenaamaan, pyrin aina miettimään mitä aion tehdä ja miksi. Ellen satu ole menossa valmiiseen kouluttajan toimesta suunniteltuun treeniin. Yleensä treenisuunnitelmani sisältää muutaman eri treenattavan asian. Nyrkkisääntönä yritän pitää, että minulle olisi maksimissaan 4-5 treenattavaa asiaa per treenikerta. Jos teen isompia kokonaisuuksia tai jotain koiralle raskaampaa, silloin yleensä vähennän treeniaiheiden määrää. Jos sattuu olemaan vaan ”pientä piiperrystä” muutamia toistoja kutakin asiaa, silloin voin tehdä vielä useamman eri treeniaiheen suunnitelman. Vuosien varrella olen huomannut, että tuo 4-5 treenattavaa asiaa on usein sekä ajallisesti että koiran ja oman keskittymisen vuoksi hyvä rajoite tokossa ja rallyssa. Agilityn osalta eri treenattavia asioita on minulla ollut usein vähemmän.

Olen varannut yhtä treenikertaa varten kokonaisen aukeaman kirjasesta. Toisella sivulla on suunnitelma ja toisella treenin purku. Tavoitteeni on, että olen hetken pohtinut treenejä etukäteen. Minulla on mielikuva mitä haluan ja tavoittelen, enkä mene kentälle tekemään vaan jotain koiran kanssa. Niilläkin inspiraatiotreeneillä on paikkansa ja hetkensä, mutta usein itse jään silloin tekemän kivoja asioita. Vaikeammat ja enemmän treeniä vaativat asiat jäävät treenaamatta, koska kuka mitään tylsää haluaa tehdä..

Suunnitellessa kirjaan parilla ranskalaisella viivalla mitä ajattelen treenaavani ja miten; mikä on kriteeri, mihin tulee kiinnittää huomiota ylipäätään tai mitä olisi hyvä muistaa treenatessa. Kirjaan kaikki mikä tuntuu oleelliselta pysyäkseni mielessäni olevassa visiossani treenistä. Yleensä ajatus siitä mitä treenaan on muotoutunut tarkemmaksi ja kattavammaksi omassa päässäni kuin mitä olen kirjannut ylös suunnitelmaan.

Jätän välillä löysää joihinkin asioihin, kirjoitan esimerkiksi vaan tsekkaus. Silloin tehdään pieni kokeilukierros kokeillen mitä päähän sattuu pälkähtämään tiettyyn teemaan liittyen. Joskus testailen erilaisten tehtävien yhdistämisen vaikutusta koiran tekemiseen tai eri häiriöiden vaikutusta onnistumiseen. Joskus vaan katson miten jokin tokoliike sujuu kokeenomaisena. Vähän sen mukaan mihin treenitilanne vie ja mikä on oma fiilis. Jos asia ei suju ja minun tarvitsee muuttaa jotain jatkoa ajatellen, teen kokeiluja miten saan muutettua toimintaamme parempaan suuntaan.

Olen varannut suunnitelmaan aina tilan monta toistoa ajattelisin tekeväni tiettyä asiaa. Laitan toistomäärän ylös, jos toistomäärällä on merkitystä esimerkiksi koiran innokkuuden ja jaksamisen vuoksi. On helpompi pitäytyä fiksussa määrässä toistoja, kun siitä on muistutus suunnitelmassa. Ajateltu viisi toistoa ei yllättäen lipsahda 15 toistoksi.

Etenkin talvikaudella ajankäytöllä on iso merkitys treeneissä, kun treenaaminen on usein ajallisesti kovin rajallista halleissa. Kun on selkeä suunnitelma, saa paljon aikaiseksi 20 minuutissa.

Treenien purkaminen

Treenin jälkeen kirjaan ylös toteutuneen treenin ja mietteeni treenistä. Käytännössä tässäkin kirjaan lyhyesti eri merkein asioita ylös. Merkitsen ranskalaisilla viivoilla, jos joku on tehty eri tavalla kuin olin suunnitellut. Piirrän sydämen ja kirjoitan sen perään hyvin onnistuneet ja itseä ilahduttaneet asiat. Nuolella merkitsen kehitettäviä asioita sekä ajatuksia treenin muuttamisesta sopivammaksi tavoitteiden saavuttamiseksi. Usein näitä kehitysideoita pohtii kotimatkalla itsekseen tai keskustelee niistä treenikaverin kanssa heti treenin jälkeen. Kotona ne on hyvä purkaa paperille, jäävät itselle paremmin mieleen muhimaan. Tarvittaessa treeniä purkaessa voin välillä tarkastella videolta treeniä uudestaan. Aina en treeniä videoi, mutta siinä olisi etunsa. Etenkin, jos en kotiin saavuttua kerkeä kirjaamaan asioita ylös ennen kuin osa asioista unohtuu.

Treenipäiväkirja sydämet ja nuolet

Käytännössä näistä nuolilla merkityistä kohdista saan seuraaviin treeneihin jo melko valmiit ideat. On helppo kurkata mitä olen tehnyt parilla viime kerralla, ja mitä voisin treenata paremmaksi.

Silloin on ollut erittäin onnistuneita treenejä alla, kun treenien jälkeen piirtelee enemmän sydämiä kuin nuolia. Toki nuolet kertoo siitä, että on aina jotain mitä voisi kehittää paremmaksi ja koen sen innostavana.

 

Kirjoittaja on Henna Kyllönen. Innokas koiraharrastaja, joka mielellään haastaa itseään koiran koulutuksen parissa.

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti