Tiinan ja Kasin harrastukset alkaa

 

Hei!

Olen Tiina Haring, vastaan mm. Ilommen sosiaalisesta mediasta ja visuaalisuudesta. Sanotaanko nyt, että kuluneen vuoden aikana olen tutustunut noin sataan uuteen asiaan ja pian asioissa on alkanut olla jopa tolkkua! En siis kutsu itseäni guruksi, mutta kehityskelpoiseksi. Olen onnekas ja olemme saaneet tiimiimme todella paljon osaajia ja osaamista jotka ovat auttaneet ja tehneet tästä kaikesta mahdollista. Kiitos erityisesti nyt juuri tässä kohtaa ainakin: Sami, Pasi, Timo, SannaKu ja Heidi. Tiimi kasvaa kokoajan hurjaa vauhtia! Nyt minusta alkaa tuntua, että asioita tehdään oikein! Olenhan itse oikeasti “vain” valokuvaaja mutta nyt myös kiinni sosiaalisessa mediassa, bloggaamisessa, uutiskirjeissa, markkinointimateriaalin tekemisessä, video kuvaamisessa, toimittamisessa ja missä vielä.. Olen kiitollinen tästä oppimisen mahdollisuudesta!

Niinpä on luonnollista myös se, että kun perheeseen muuttaa koiran pentu, myös koiran kouluttaminen on syytä päivittää tämän päivän tasolle. On ollut todella innostavaa huomata miten uusi menetelmä kunnioittaa koiraa eläimenä ja yksilönä. Halusin ehdottomasti tehdä tällä kertaa asiat ns. oikein ja alkaa rakentaa kumppanuutta joka hyödyntää meidän molempien ominaisuuksia parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Ok, ensin muutama fakta, joka ei kaipaa välttämättä sen kummempaa analysointia. Olen varmasti ylipainoinen ja vaikka liikun säännöllisesti, en koe olevani mikään raketti. Jos ajattelemme tulevaisuuttamme agilityn huipulla, ainoa mahdollisuus pärjäämiseen perustuu takuulla johonkin muuhun kuin kilpaa juoksemiseen. Mitä muuta voisin tehdä? Vaikka tekisin kuinka suuren elämäntapamuutoksen tahansa, en tule pärjäämään juoksussa bordercollielleni, Kasille. Niin, en näe sitä rajoitteena vaan mahdollisuutena! Olen luovassa ammatissani tottunut ratkaisemaan asioita myös niin sanotun mukavuusalueen ulkopuolelta, elämysalueelta. Toinen fakta onkin, että aijomme tähdätä huipulle!

Koska en ole kiituri tai salibändin pelaaja, tulevaisuudessa ohjaamiseni tulee perustumaan kouluttamiseen. Siinä samalla kun koira opetetaan ns. Liikennesääntöjen avulla käyttämään omaa ratkaisukykyään, sen annetaan juosta täysillä kaukanakin ohjaajasta. En ole itse eläintenkouluttaja enkä edes koe olevani kummoinen koiran kouluttaja, mutta silti voisin listata tähän muutamia asioita, joita olen ajatellut meidän ohjaamistapamme sisältävän:

– Sanaerottelu. Kasille opetetaan sanallisia vihjeitä liittyen esteisiin ja käännöksiin. 

– Estevarmuus. Kasille opetetaan miten esteet suoritetaan varmasti oikein. Suoritus on rento ja ohjaajan merkitys suorituksessa vähäinen.

– Luottamus. Rakennamme kaiken ohjaamisen luottamukselle, ei varmistelulle. 

– Liikennesäännöt. “Jos sanallinen vihje on tietty, este suoritetaan aina näin vaikka ohjaaja juoksisi miten tahansa..” If this, then that.

– Luopuminen/irti. Kasi osaa luovuttaa palkkiosta tai väärästä esteestä tietäen, että tekemällä toisin palkkio on mahdollinen. Luopuminen väärästä saa Kasin ajattelemaan tarkemmin oikeaa ja tehokkainta tapaa saada palkkio. 

– Mielentilan hallinta. Keskittyminen häiriössä jne.

-Yksilön toiminnan tapojen hyödyntäminen. Kasille on hhvin tyypillistä toimia minusta kaukana eikä se kaipaa esim. Silittämistä palkinnoksi. Selvitän mitä muita tapoja hänellä on ja kuinka nämä käännetään voittoisiksi ominaisuuksiksi. 

Olihan tuossa jo ihan listaa kerrakseen. Kuitenkin huomaan tässä paljon asioita jotka ovat toisin kuin esim. viitisen vuotta sitten kun viimeksi olen ollut lajin kanssa tekemisissä. Saati sitten noin kymmenisen vuotta sitten kun viimeksi loin pentukoiralle agilityyn pohjia. Tervetuloa seuraamaan matkaamme agilityn ja muiden harrastusten parissa! Jokaiseen lajiin lähdemme ns. Uudelta pehmeiden menetelmien pöydältä. 

Meidän koutsi on ILOMMEn yksi takuu taustapiru Sanna Katainen. Eikä minulla ole vielä hajuakaan kuinka paljon minun aivot tulevat vielä nyrjähtämään tässä asiassa! Kiitos, että otit haasteen vastaan.. tai noh, Kiitos Sanna, olen ottanut haasteen vastaan!

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti