Sanni, Luigi ja Megs

ILOMME-tiimi haastattelee

Oulun EO-karsintakisaviikonlopusta on kulunut reilu viikko, kun juttelimme Sannin kanssa puhelimessa karsinnoista, kisaamisesta, agilitysta yleensä sekä tietenkin koirista. 

Sannin kanssa juttelemaan pääsi ILOMME-tiimin Sanna. 

Kahden koiran kartturina 

26.2.2022 Sanni Kariniemi starttasi Oulun kisoihin kahden shetlanninlammaskoiran kanssa, Megsin ja Luigin. Kun kysyin Sannilta, ovatko koirat samanlaisia persoonia, oli vastauksena pieni, hilpeä naurahdus. “Eivät ole. Agilityradalla ohjaan kyllä molempia samalla suunnitelmalla, sillä olen luonnollisestikin kouluttanut koirilleni samat vihjeet, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin.”

Kahdesta täysin erilaisesta koirapersoonasta on kyse. 

Sannin sanoin koirista vanhempi Luigi on ollut aina suoraviivaisempi niin kisakoirana kuin muutenkin. Koira, jota voitaisiin kaiketi kutsua putkiaivoksi: luonteeltaan sellaista nyt mennään ja tehdään -tyyppiä. “Kävelen Luigin kanssa lähtökarsinaan, siirryn lähtöön, Luigi istuu alas ja odottaa lähtömerkkiä. Tämän jälkeen tehdään rata, palkataan ja koira on umpionnellinen”, kuvailee Sanni.

“Megs on taasen hyvin erilainen. Olen tehnyt hänen kanssaan paljon enemmän töitä kisaamisen eteen, Luigille tyypillinen rentous on puuttunut Megsistä. Olemme harjoitelleet kisaaamista ja samalla kasvattaneet meidän keskinäistä luottamussuhdetta. Vielä 1 ja 2 luokissa Megs saattoi lähteä jopa radalta pois, jos hän huomasi kentän ulkopuolella jotain kiinnostavampaa”, jatkoi Sanni koiriensa kuvailua. 

Kun kysyin, mitä Sanni on Megsin kanssa tehnyt, jotta kisaaminen nyt onnistuu, oli vastaus suorastaan sydäntä lämmittävä.

 “Me ollaan kerätty ja vahvistettu sitä edellä mainitsemaani luottamusta, ja samalla tutustuttu toisiimme. Hankittu hyviä kokemuksia sekä lajista että vaikkapa halleissa olemisesta. Mielestäni on ihmisen tehtävä ja rooli tuntea oma koiransa. Tuntea se koira niin hyvin, että osaa tukea sitä kaikissa tilanteissa. Ettei koiran tarvitse jännittää.”

“Koiran on voitava luottaa omaan ihmiseensä aina ja kaikkialla.”

Kisaamisesta ja karsinnoista

Kisaaminenkin on taitolaji: sitä pitää harjoitella ja treenata. Sannin mielestä iso arvokilpailu ei saa oman pään sisällä olla sen kummempi kuin tavalliseen viikonloppuun sijoittuva tavallinen kisa. Koiran silmissä ihmisen on käyttäydyttävä samoin oli se kisa sitten Pihtiputaan koulun kentällä tai MM-kisojen isossa jäähallissa. 

Kun suoritus on aina kisoissa rentoa ja omannäköistä, voi arvokisassa tehdä oman parhaan suorituksensa. 

Oulussa käytyihin kisoihin valmistauduttiin levolla. Maanantaina koirat kävivät fyssarilla ja sen jälkeen elettiin ihan normaalia arkea, ilman agilitya. “Siinä vaiheessa ei ole enää tarvetta tai edes hyötyä opetella mitään uutta. Ne kisoissa tarvittavat taidot on kyllä hankittu jo paljon aikaisemmin”, Sanni sanoi. 

Sannin agility

Puhuimme myös lajista yleisemmin: ohjauksesta, kouluttamisesta ja palkkaamisesta. Siitä millaista on Sannin agility. Sanni kuvaili omaa agilityaan näin: “Ohjaajana tykkään liikkua. Haluan kokeilla erilaisia ohjauksia ja toivon aina, että sieltä radalta löytyisi sopivasti haasteita. Ihanneradat ovat sellaisia virtaavia.”

Puhuessaan koiran ja ohjaajan välisestä suhteesta, Sanni sanoo, että koiran vahvat pohjataidot ovat se perusta. “On mun tehtävä olla kuski ja varmistaa, että koira ymmärtää. Mun tehtävä on seurata ja olla hereillä esimerkiksi siitä hetkestä, kun koira on lukinnut esteen. Tätä lajia harrastetaan yhdessä.”

Kun kysyn Sannilta, millainen on hänen ihanne agilitykoiransa, on vastaus selkeä: “Jotta yhteispelimme toimii, on koiran kuunneltava ja oltava herkkä ohjauksiin. Koiralla on oma tonttinsa ja mulla omani. Käytän paljon sanallisia vihjeitä, joita olen olen opettanut aluksi ihan temppuina. Koiran on sekä ajateltava että kuunneltava agilitya!”

Photo (c) by Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

Sanni ja Sannin seitsemän koiraa

Kun puhelumme on kääntymässä loppua kohti, kysyin Sannilta vielä yhden kysymyksen: “Mikä on sun merkittävin agilitymuisto?” Vastauksena oli ensin hiljaisuus, jonka aikana ehdin jo säikähtää puhelun katkenneen. Tämän jälkeen tuli vastaus, jota en osannut odottaa. 

“On ollut niin paljon kaikkea. Isoja ja pieniä juttuja. Mutta silti ehkä vahvimmat muistijäljet ovat jääneet niistä epäonnistumisen ja pettymyksen hetkistä. Kun vuonna 2016 voitin MM-pronssia mielestäni vielä hieman keskeneräisellä koirallani, Goalla.”


“Seuraavana vuonna lähdimme tekemään vähän paremmin. Keskityttiin agilityyn vähän enemmän. Mutta Goa ei koskaan päässyt noihin kisoihin. Se on ehkä eniten muuttanut mun asennetta agilityyn. Että normikisoistakin voi nauttia kuin MM-kilpailuista. Että on vaan siistiä tehdä agilitya koiran kanssa juuri siinä hetkessä. Yhdessä”

Sanni Kariniemi on harrastanut agilitya yhteensä seitsemän koiran kanssa. Ensimmäiset kilpailut hän on kisannut vuonna 1999. Tämän jälkeen hän on saavuttanut menestystä niin SM-kisoissa kuin myös MM-kisoista. 

Mutta tärkeintä on aina se, että on siistii tehdä yhdessä. Kiitos Sanni.

Sanni Kariniemen kurssit ILOMMElla

Sanni Kariniemen ILOMME-verkkokurssit ovat ILOMME:n suosituimpia ja eniten katsomiskertoja saaneita kautta aikain. Alle olemme keränneet listauksen ILOMME-tiimin suosikeista.

Ajatteleva agilitykoira

Tämä on suomalaisen agilityn verkkokurssiklassikko. Uskomaton kokonaisuus, jonka 39 videoitua harjoitusta tarjoavat tekemistä todella pitkäksi aikaa. Omatoimitreenaajan aarreaitta!

Nuori koira: agilityn perustaidot 1-3

Tällä kurssilla rakennat nuoren koirasi kanssa agilityn pohjataidot. Kurssilta saatujen taitojen avulla ratatyöskentelys tulee jatkossa vaivattomampaa. Sillä koiralle on rakennettu alkeista asti ymmärrys tehtävistä ja niiden suorittamisesta häiriöstä huolimatta.

 

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti