Q&A Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyt ovat monille totaalisen ihmeellistä ja kummallista, jotakin täysin ymmärtämätöntä harmaata aluetta. Ehkä sen ei kuitenkaan tarvitsisi olla näin! Kaikkien ei tarvitse hurahtaa tähän lajiin, mutta joskus on tarpeen tietää asia jos toinenkin. Esimerkiksi, kun sille omalle harrastuskaverille pitäisi hakea se yksi vaadittava näyttelytulos, jotta valioarvohakemuksen voisi laittaa vetämään…

Näyttelyharrastaja Katri vastasi Ilommen somessa jätettyihin kysymyksiin näyttelyaiheesta. Tästä vielä viimehetken tiedot ja taidot haltuun ennen kehään hyppäämistä.

Voiko näyttelyn tuomari vaihtua?

Kyllä voi vaihtua, joko ennakkoon ilmoitetulle varatuomarille tai ihan toiselle tuomarille. Jos varatuomari on ennakkoon ilmoitettu, silloin ilmoittautumismaksua ei palauteta, muussa tuomarimuutoksessa ilmoittautumismaksu palautetaan. Huom. showlinkin palvelumaksua 3,20€ ei palauteta.

Voiko käyttölinjainen koira osallistua näyttelyihin?

Tottakai voi. Esimerkiksi labradorinnoutaja tarvitsee myös näyttelytuloksen, vähintään Hyvä eli H, jotta voi muuhun lajiin valioitua. 

Voiko häntämutkainen koira (beagle) osallistua näyttelyyn? Tavoitteena H.

HYVÄ annetaan koiralle, joka on rodulleen tyypillinen, mutta sillä on selkeitä virheitä. (Koiranäyttelysäännöt 2022).

Rodun jalostuksen tavoiteohjelmassa kerrotaan hylkäävät virheet ja siellä ei mainita häntämutkaa (JTO 2021-2025). Beagle JTO 2021-2025 HÄNTÄ: Vahva, keskipitkä. Korkealle kiinnittynyt ja iloisesti pystyssä, mutta ei selän päälle kaartunut eikä tyvestä eteenpäin kääntynyt. Hyvä karvoitus, alapuolella runsaampi. 

Jos juniori on saanut kolme SA:ta, tuleeko junnusta silloin Suomen juniorimuotovalio?

Suomen Juniorivalio -titteliin junioriluokasta tarvitaan ERI SA:n lisäksi kolme juniorisertifikaattia kolmelta eri tuomarilta.

Voiko koiralle hakea vain yksilöarvostelun, onko pakko osallistua luokkaan muutoin?

Koiranäyttelysääntöjen mukaisesti kuuluu osallistua kaikkiin niihin luokkiin, johon koiralla on oikeus osallistua. Jokainen luokka alkaa niin, että kyseisen luokan kaikki koirat menevät kehään ja sen jälkeen numerojärjestyksessä jokainen koira saa yksilöarvostelun. Jos koira saa H, T, Hyl tai EVA, silloin pääsee lähtemään. Jos koira saa ERI tai EH täytyy kilpailuluokkaan osallistua. Jos ERIn saaneita on neljä, silloin EHn saanut ei osallistu kilpailuluokkaan.

Onko väliä osallistuuko avo vai käy luokkaan, jos on oikeutettu kumpaan vain?

Ei ole merkitystä kumpaan osallistuu. Usein käyttöluokassa on hiukan vähemmän osallistujia, joten siinä mielessä voi olla mielekkäämpää osallistua siihen. Mahdollisesti saatavien palkintojen kannalta ei ole siis vaikutusta.

Jos koiralla on jyrkkä lantio, voiko siihen jotenkin vaikuttaa ja koira pärjätä näyttelyssä?

Todennäköisesti kyse on koiran rakenteesta ja sitä ei voida muokata, mutta montaa muuta asiaa voi vahvistaa ja kannattaakin vahvistaa. Vinkkejä asioihin, joita voi muuttaa löytyy Ilommen Näyttelykoiran kehäkunto ja esittäminen -luennolta sekä ILOMME Podcastista Eläinfysioterapeutin vinkit -jaksosta. Kummassakin puhujana on eläinfysioterapeutti ja näyttelyharrastaja Elina Nuutinen Aniformalta.

Millaisissa vaatteissa kehään voi mennä? Onko jotakin sääntöjä tai normeja, joita tulisi noudattaa?

Näyttelysääntöjen täydentävissä ohjeissa lukee ”Koiran esittäjän asusteissa ei saa olla mainintaa kennelistä, kasvattajasta, omistajasta eikä esitettävästä koirasta”.

Näyttelyihin ei tarvitse pukeutua jakkupukuun. Riittää siistit puhtaat vaatteet ja ennen kaikkea sellaiset, joissa pystyy itse liikkumaan ja jaksaa pitkän päivän olla. Näyttelypaikoilla on usein myös järjestetty pukukoppi, jossa voi käydä vaihtamassa vaatteet. Sääolosuhteet on hyvä ottaa huomioon, varsinkin ulkonäyttelyissä. Usein myös urheiluhallit talvisin ovat viileitä, joten voi olla hyvä ottaa lämmintä vaatetta mukaan odottelun ajaksi.

Jos sinulla on rotu, jonka kanssa ihan kunnolla juostaan kehässä, valitse hyvät juoksemiseen sopivat kengät jalkaasi kehään. Suosittelen ottamaan vaihtokengät, ettei tarvitse koko päivää olla samoissa kengissä. Tässäkin kannattaa huomioida sääolosuhteet, jos näyttely on ulkona.

 

 

Katriin ja näyttelyaiheeseen pääset tutustumaan Instagramissa @mustillapilkuilla. Kannattaa myös kurkata Katrin luento Näyttelyn ABC – Ilmoittautumisesta näyttelypäivään. Kyseinen luento on kaikille ilmainen. Lisäksi aiheesta voit kuunnella kahden podcastjakson verran: Eläinfysioterapeutin vinkit koiranäyttelyihin ja Junior handler. Ilommelta löytyy myös kattava luento Näyttelykoiran kehäkunto ja esittäminen, jolla eläinfysioterapeutti ja näyttelyharrastaja Elina Nuutinen antaa vinkkejä koiran fysiikan kehittämiseen nimenomaan näyttelyitä ajatellen.

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti