Osaako koirat sikailla?

Osaako koirat sikailla? Pakko tunnustaa, mutta olen joskus hyvin kärsimätön ihminen. Kun sille päälle satun on esimerkiksi liikkuminen ihan liikaa aikaa vievää puuhaa. Ruokaa laittaessa se tarkoittaa sitä, että sinkoilen jääkaapin ja hellan väliä niin nopeasti kuin pystyn tai juoksen jotain kuumaa pataa jonnekin epäloogiselle puolelle keittiötä.

Koirani eivät osaa väistää minua

Kiireessä kokkaaminen on niitä hetkiä joilla lunastan sotkukokin tittelini ja joita koirani odottavat sillä ne tietävät, että kohta roiskahtaa jotain herkullista lattialle. Silmät ylös tapittaen kuin lauma krokotiilejä ne odottavat saaliin tipahtamista kitaan ja ovat kuin esterata minulle jota väistellä. Sen sijaan, että jaksaisin vaivata päätäni syy – seuraussuhteilla komennan koiria väistämään ja tungen päälle olettaen, että ne ymmärtävät mihin suuntaan paeta. Mutta mistä koirat tietää mihin suuntaan niiden pitäisi väistää? Ymmärtääkseen minua, niiden tulisi ensin osata lukea ajatuksiani ja samaistua tarpeisiini: ”Hoomanilla on meno jääkaapille joten väistän vasemmalle”. Mutta ei ne ole niin älykkäitä. Kuten jänis ajovaloissa se väistää usein juuri väärään suuntaan ja minä ihmisenä sadattelen miten tyhmiä koira on. Mutta onko koirat oikeasti tyhmiä? Ja onko ihminen niin älykäs, että sillä on oikeus arvostella?

Sekundäärinen mielen teoria

Sekundäärinen mielen teoria on määritelmä joka koettaa selittää taitoa ymmärtää mitä toinen ajattelee. Koirat pystyvät siihen, mutta kaikilla lajeilla on omat rajansa. Esimerkiksi koirat ymmärtävät sen kun osoitat niille sormella esinettä. Ne osaavat arvioida mihin katseesi ja sormesi muodostama jana jatkuu ja etsimään esinettä siitä suunnasta. Mutta koirat eivät ymmärrä minua keittiössä sillä ne eivät ymmärrä miltä tuntuu olla ihminen ja mitä päässäni liikkuu. Ja se on ihan okei, koska en minä itsekkään ymmärrä, vaan käyn välillä terapeutilla kysymässä miksi olen tällainen ja hänkkään ei ymmärrä vaan istuu hiljaa ja esittää lisää kysymyksiä. Eikä ymmärrä vaimonikaan koska kertoo minulle toistuvasti asioita samalla kun pesen hampaitani sähköhammasharjalla joka tärisee leuoissani niin, ettei en voi kuulla yhtään mitään. Toisen ymmärtäminen ei ole helppoa kenellekään, ei edes ihmiselle saati koiralle.

Jotkus koirat kuulemma sikailevat

Joskus kuitenkin kuulen koirista jotka sikailevat ihan jatkuvasti. Ensin ne älyävät mitä ihminen haluaa ja sitten päättävät toimia päinvastoin. Esimerkiksi kun pitäisi istua, ne menevät maahan tai kun pitäisi ottaa puomin kontakti, päättävät ne loikkia niiden yli. Tätä pahansuopaisuutta sitten kitketään ravistelemalla niskasta ja ainakin Ruotsissa näyttää olevan ihan ok tehdä niin vaikka kesken agilityradan. Hitto miten älykkäitä koiria ja mitä sikoja! Ei voi kuin silmiään pyöritellä. Vai olisiko kuitenkin kysymys ihmisen mielikuvituksesta joka tässä nyt vain tekee tepposet. Ehkä se koira ei ymmärrä, kuten ei siellä keittiössäkään ymmärtänyt, mutta ihmiselle on helpompi selittää ilmiötä sikailuna kuin vaikkapa koulutuksen puutteena? Mitä mieltä te olette, osaako koirat sikailla? Minä sanoisin, että ei osaa koska niiden älykkyys ei riitä siihen.

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti