Oletko reilu koirallesi?

Miksi agilityn perustaidot ovat tärkeitä? Koiran perustaitoja, varsinkin agilityssä, osaa itse asiassa aidosti arvostaa vasta myöhemmin agility-uralla. Koiralle annetut eväät selvitä erilaisista tilanteista ja radoilla eteen tulevista haasteista ovat kullanarvoisia, eikä vähiten koiran turvallisuuden näkökulmasta. Vastaavasti perustaitojen puute on melkein aina syynä, kun eteen tulee ongelmia tai toivottavaa kehittymistä ei tapahdu.

Jos koiran kanssa ei ole vietetty agilityuran alussa aikaa erilaisten perusasioiden äärellä ja opetettu oppimista, ajattelua, kehonhallintaa ja esim. luopumista näkyvillä olevista makupaloista tai estesuoran päässä odottavasta lelusta, koiran on erittäin vaikea keskittyä esteiden oikeanlaiseen suoritustapaan. “Lelunkiilto silmissä” eteenpäin säntäävä koira ei malta keskittyä turvalliseen etenemiseen, oikean ponnistuspaikan löytämiseen tai kehon lihasten oikeanlaiseen käyttämiseen. Ohjaajan liikehäiriöön liiallisesti reagoiva koira ei myöskään malta kuunnella ohjauksia tai keskittyä esteisiin riittävästi, tuloksena enemmän tai vähemmän turvaton etenemistyyli radalla. Tästä syystä jokaisen agilityä aloittavan koirakon olisi jo pelkästään tapaturmien ehkäisyn näkökulmasta erittäin tärkeää käydä perustaidot huolellisesti läpi, ennen kuin lähdetään opettelemaan ensimmäistäkään estettä.

Suhteen luominen tapahtuu arjessa

Onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttaa kuitenkin kaikkein eniten koirakon keskinäinen suhde, jota aletaan rakentaa jo kotona. Jokainen koira kun on yksilö ja omaa ainutlaatuisen luonteen. On aina erittäin mielenkiintoista lähteä uuden koiran kanssa tutkimusretkelle perustaitojen opettamisen ja harjoittelun kautta: Mistä koirani pitää eniten, nameista vai lelusta? Millaisesta leikistä, vetämis- vai saalistamisleikistä? Kuinka alustavarma tai varovainen koirani on? Onko koirani notkea vai kömpelö? Mitkä ovat koirani lempitemput? Luottaako koirani minuun myös jännittävissä tilanteissa? Miten toimin mahdollisimman selkeästi ja oikein juuri tälle kyseiselle koirayksilölle?

Ideaalitilanteessa koiran kanssa perustaitojen harjoittelu ja keskinäisen suhteen vahvistaminen on aloitettu jo kotikeittiössä. Treenihallilla samoja perustaitoja testaillaan sitten toisten koirien, tuoksujen ja muiden häiriöiden keskellä.

Onko reilua vaatia koiralta asioita, joita se ei osaa?

Agilityssä koiralta vaaditaan vahvaa itsehillintää ja hyvää keskittymiskykyä, ei pelkästään radalla, vaan myös radan reunalla omaa vuoroa odottaessa. Koiran olisi hyvä pystyä malttamaan, vaikka kuulee ja näkee toisen koiran juoksevan putkeen ohjaajansa railakkaasti kannustamana. Perustaidot ja se, miten hyvin ohjaaja koiransa mieltymykset ja heikot kohdat tiedostaa, ovat erittäin tärkeässä roolissa myös koiran itsehillinnän opettamisessa. Voikin miettiä miten reilua on edellyttää koiralta itsehillintää radan reunalla, jos pelkästään lelusta luopuminen on vaikeaa?

Mielestäni on siis vähintäänkin reilua opettaa koiralleen kaikki mahdolliset perustaidot, joita voidaan jatkossa tarvita agilityssä. Perustaitojen opettamisen pariin kannattaa myös palata aika-ajoin agilityuran eri vaiheissa. Nuoren koiran kanssa perustaitojen opettamiseen käytetty aika maksaa itsensä monin verroin takaisin ja mikä parasta, samat perustaidot ovat tärkeitä myös kaikissa muissakin lajeissa.

“Mitä enemmän on koiria kouluttanut, sitä enemmän osaa arvostaa perustaitoja.” Niin se vaan on.

– Ria Alatalo

Kirjoittaja on koirankouluttaja ja agilityvalmentaja ILOMMEn yhteistyökumppanilla @Koirapalvelu Taidogas.

Turvallisen alun agilitymatkallenne antaa Sanni Kariniemen Ajattelevan agilitykoiran perustaidot -opinpolku.

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti