Näkökulmia nykyaikaisesta koirankoulutuksesta: positiivisuus kestää päivänvaloa!

Ylen uutisoima väkivaltainen koirien koulutusmenetelmä suojeluharrastuksen parissa on herättänyt paljon keskustelua viime päivinä. Monet koiraharrastajat kokevat ahdistusta, surua, sääliä ja jopa vihaa. 

Oikeutta eläimille -järjestö on esittänyt Kennelliitolle vaatimuksen asettaa suojeluharrastuksen kokeet ja kilpailut tauolle, kunnes koulutuksen järjestäjät voivat uskottavasti osoittaa, että harjoitustavat ovat muuttuneet pysyvästi. Vaatimuksen on vuorokaudessa allekirjoittanut yli 70.000 suomalaista.

Tämä on kova luku, joka kertoo, etteivät suomalaiset hyväksy eläinten kaltoinkohtelua, ainakaan kun kyseessä on rakas lemmikkimme, koira. 

Koirien ja muiden eläinten hyvinvointi on koodattu ILOMMEn DNA:han. Tuomitsemme kaikenlaisen väkivallan niin eläimiä kuin ihmisiä kohtaan. Missiomme on auttaa kaikkia koiranomistajia löytämään ja oppimaan eettisiä koulutustapoja sekä jakamaan niitä eteenpäin.

Positiivisuus ei ole pelkkää pöydillä tanssimista. Positiivinen kouluttaminen tieteellisesti tutkitusti toimii.

Keskustelu sosiaalisessa mediassa käy kiivaana. Tutkimustietoa positiiviseen vahvistamiseen pohjautuvien eläintenkoulutusmenetelminen ylivertaisuudesta pelolla kouluttamiseen verrattuna on olemassa jo vuosikymmenten ajalta. Silti sosiaalisessa mediassa törmää yhä kommentteihin, joissa positiivista kouluttamista pidetään kukkahattutätien nakin syöttelynä koiralle, jolla ei ole mitään rajoja.

Eihän lastakaan saa lyödä, mutta silti vanhemmat löytävät keinoja asettaa rajoja, rakkaudella. 

Asioista tulee puhua

Me ILOMMElla haluamme käydä keskustelua positiivisesta kouluttamisesta. Siksi järjestimme kaikille avoimen ILOMME Koirakahvila -keskustelutilaisuuden verkossa la 27.2. klo 16.30

Jos et päässyt osallistumaan tilaisuuteen, ei hätää. Me tallensimme keskustelun ja pääset täältä. 

Saimme ILOMME-koirakahvilaan puhumaan Jirka Vierimaan: käyttäytymisanalyysiin perustuvan eläinkoulutuksen asiantuntijan. Jirka on erikoistunut ihmisen ja muiden eläinten vuorovaikutukseen, ja on yksi pääkouluttajista Tampereen Yliopiston käyttäytymisanalyysiperusteisessa eläinkouluttajien koulutusohjelmassa.

Jirkan kanssa keskustelemassa ILOMMEn toimitusjohtaja Auli Ekdahl sekä Sanna Kumpu, ihmisen oppimisen asiantuntija.

Keskustelutilaisuudessa analysoitiin niitä tunteita ja ajatuksia, joita uutinen on herättänyt koiraharrastajissa. Puhuttiin siitä, mitä positiivinen kouluttaminen on ja mitä se ei ole. Sekä mietittiin yhdessä keinoja, joilla jokainen harrastaja voisi puuttua näkemäänsä eläimen väkivaltaiseen kohteluun.

Koska yksikin lyönti on liikaa. Jokainen lyönti on turha.

Auli Ekdahl

Human, Mammal, Mom, Kind Ass Kicker and CEO of ILOMME

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti