Miten saan koiran olemaan haukkumatta?

On olemassa kolme selkeää syytä sille miksi ja milloin koirat haukkuvat häiriöksi koetulla tavalla. Katso mitä tyyppiä koirasi on ja kuinka ärsyttävästä tavasta voi päästä eroon.

Mikä on nopein tapa lopettaa koiran ärsyttävä haukkuminen?

Haukkumisesta kieltäminen ei auta kuin hetkellisesti, sillä se ei ole koiralle ongelma. Koirat haukkuvat, koska ne ovat koiria. Jotkut rodut ja yksilöt pitävät äänestään toisia enemmän, mutta kaikille on yhteistä se, että ne eivät hauku koskaan turhaan. Nopein tapa saada koira lopullisesti hiljaiseksi on kuunnella, mitä ystäväsi yrittää kertoa sinulle.

Mitä tehdä, kun koira haukkuu ovikelloa?

Koira seisoo valppaana kotiovella ja on valmis lenkille
Koiralle on tärkeää kokea olevansa hyödyksi.

Läpi historian, koirilla on ollut tärkeä rooli ympäristöä valvovina hälyttiminä jotka kertovat mahdollisista uhkista. Tämä on kätevää, kun asutaan harvaan asutulla seudulla tai ollaan telttaretkellä synkässä metsässä, mutta kerrostalossa se on aika ärsyttävää. Ominaisuus on koiraan niin sisäänrakennettua, että siitä on hankalaa päästä kokonaan eroon, mutta ei mahdotonta jos osaa toimia oikein.

Havaitessaan jotain epäilyttävää, koira käyttäytyy aina loogisesti. Se alkaa etsiä ympäristöstä hälytystä tukevia tai rauhoittavia singaaleita. Ihmisten ja muiden koirien reaktioilla on suuri merkitys sille, päättääkö koira tehdä yleishälytyksen vai todetaanko tilanne vaarattomaksi. Tämä kaikki tapahtuu sekunnin osissa.

Paras tapa esimerkiksi ovikellon soidessa on hengittää itse muutaman kerran rauhallisesti sen sijaan että ryntäilee äänen triggeröimänä. Koirasi tunnistaa helposti kohonneen kiihtymyksesi ja pitää sitä selvänä merkkinä tilanteen vakavuudesta ja reagoi sen mukaisesti. Kun opit ensin pitämään oman pulssisi kurissa, voit aloittaa koirasi kouluttamisen hiljaiseksi näissä tilanteissa. Kun ovikello soi, odota vielä hetki ja varmista että oma sykkeesi pysyy normaalina. Kiitä sitten koiraa huolenpidosta ja kulje korostetun rauhallisesti lähimmälle namipurkille, josta koira saa namin ennen kuin jatketaan ovelle.

Samaa periaatetta käyttämällä voit kouluttaa koiraa hiljaiseksi kaikissa niissä tilanteissa, joissa jokin ympäristössä triggeröi koiran tarvetta hälyttää. Systemaattisesti toteutettuna keino toimii, sillä ymmärretyksi tultuaan koiran antaa mielellään ohjat rauhallisuutta huokuvalle omistajalle tässä jännittävässä tilanteessa.

Ovikellon soidessa:

  1. Odota hetki ja hengitä rauhallisesti
  2. Kulje namipurkille ja anna koiralle nami
  3. Jatka rauhallisesti ovelle

Koira haukkuu yksin kotona

Koira pureskelee kaunista tyynyä
Yksin jäädessään koirat joskus tuhostelevat. Ne eivät osoita sillä mieltään vaan tekevät sitä aikansa kuluksi.

Koirat ovat sosiaalisia eläimiä ja ne eivät halua olla yksin. Niiden on mahdotonta ymmärtää, ettei omistaja voi aina ottaa häntä mukaansa. Yksin jäädessään koiralle on loogista pitää itsestää ääntä, niin että muutkin kuulevat ja osaisivat tulla avuksi. Haukkuun voi sekoittua ikävöinnin myös lisäksi aitoa pelkoa yksin olemisesta ja joskus koirat jopa joutuvat siitä paniikkiin. Haukkumisen lisäksi yksin jäädessään ne voivat myös tuhostella aikansa kuluksi.

Asiaan voidaan vaikuttaa kahdella tavalla:

  1. Totuttamalla koiraa olemaan yksin aluksi lyhyitä aikoja ja pikkuhiljaa aikaa kasvattaen.
  2. Ottamalla koira aina mukaan kun se ei ole suoranaisesti kiellettyä.

Parasta koiralle on, että se saa elää kanssasi arjen kaikissa askareissa. Samalla se saa kaivattuja tilaisuuksia tutustua kodin ja tuttujen lenkkimaastojen ulkopuolella olevaan maailmaan.

On yllättävän vähän tilanteita ja paikkoja joihin koirat eivät ole tervetulleita. Esimerkiksi suuri osa kahviloista ja osa ravintoloista on jo omaksunut kansainväliset tavat ja toivottavat asiakkaiden hyvin käyttäytyvät koirat tervetulleiksi. Kannattaa kuitenkin aina varmistaa etukäteen, että onhan karvainen ystäväsikin tervetullut.

Koira rähjää remmissä

Koira venyttelee laiskasti ja katsoo ystävällisesti kameraan
Villikoira Vila do Abraão, Brasilia

Suurin ero vapaana elävien koirien ja lemmikkien välillä on se, että vapaat koirat ovat olemukseltaan rauhallisempia. Niiden elämä vaikuttaa seesteiseltä ja rennommalta kuin lemmikkien. Vapaana eläminen ei välttämättä ole helpompaa kuin lemmikkinä, mutta vapaana eläessä koiralla on loputtomasti tilaisuuksia toteuttaa lajille tyypillisiä käytöstarpeita.

Toteutumattomat käytöstarpeet aiheuttavat turhautumista, joka purkautuu usein ongelmaksi koetulla tavalla. 

Koiralla tulee olla jokin tarkoitus. Jos omistajalla ei ole tarjota valmista virkaa keksii koira sellaisen itse. Suosittuja uravalintoja ovat mm. remmirähjä, autonpaimenkoira ja vaanija. Helpointa olisi tarjota koiralle ura omistajan puolesta. Tehtävän ei tarvitse olla monimutkaista ollakseen mieluinen. Voit esimerkiksi opettaa koiraasi kantamaan palloa lenkkien ajan. Se riittää hänelle ammatiksi virikkeellistämisen puolesta.

Ammatin lisäksi koiran pitää saada liikkua tarpeeksi. Metsässä lenkkeily on paras tapa antaa koiralle tilaisuuksia toteuttaa itseään antamalla tämän haistella ja tutkia mielenkiintoiseksi kokemiaan asioita kiireettömästi. Voit myös joskus kokeilla kulkea sinne minne koirasi haluaa kulkea. Näin koira saa paremman mahdollisuuden tutustua häntä kiinnostaviin asioihin. Metsässä liikkuessa huomioi muiden kulkijoiden ja metsän asukkaiden turvallisuus, sillä mitä tahansa ei virikkeellistämisen varjolla voi tehdä.

Kun koira on löytänyt uuden merkityksen elämälleen ja saanut purkaa käytöstarpeensa hallitusti, katoavat ongelmaksi koetut rähinät yleensä itsestään.

Hyödyllisiä linkkejä aiheesta sinulle

Artikkelin kirjoittaja on eläintenkouluttaja ja yksi Ilomme palvelun asiantuntijoista.

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti