Miten koulutat kiltin koiran?

Olitpa sitten ensimmäisen pentusi haltioitunut omistaja tai jo kokenut koirakonkari, haluaisimme herättää sinut ajattelemaan koiria ja niiden kouluttamista uudella tavalla. Meistä on tärkeää, että me ihmiset ja koiriemme kouluttajat tiedostamme millaisia koirat todella ovat. Mitä ne ajattelevat ja mitä tuntevat? Ymmärtämällä kuinka elämä toimii, on sinulla mahdollisuus oppia myös tuntemaan todella itsesi. Koirasi toimii tässä oppaana.

Kun koiralla on hallussa tietyt taidot, ihmiset mieltävät sen kiltiksi. Olemme rakentaneet sinulle verkkokurssin avuksesi koiranpentusi kouluttamisessa. Tämän kurssin myötä koirasi oppii kaikki sille tärkeät taidot elääkseen onnellisena meidän ihmisten maailmassa. Sen myötä voit saada koirastasi todellisen ystävän, joka seuraa sinua kaikkialle ja jolle sinä olet kaikki kaikessa. Tämän kurssin tuotekehitys on kestänyt 40 vuotta ja sitä on testattu sadoilla koirilla. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mihin Pennusta perhekoiraksi -verkkokurssi perustuu.

Puhutaan hetki koirastasi

Kaikki se, mitä olemme aina tienneet koirista, on viimeaikoina muuttunut. Tiedeyhteisö on ensimmäisen kerran koko tieteen historiassa keskittynyt selvittämään sitä, mitä eläinten ajattelu todella on. On selvinnyt, että tunteiden ohjaamana mieli tavoittelee loputtomasti rauhaa välttämällä mielipahaa. Se kiertää kaukaa ne marjat, jotka jättävät suun happamaksi. Myös koirasi päätöksentekoa ohjaavat nuo kaksi bittiä; pyrkimys mielihyvään ja välttämään mielipahaa. Tunne luo tarpeen, jonka toteuttamiseen käytetään opittuja tai sisäänrakennettuja toimintamalleja.

Se mitä sinun tulee tietää koirastasi nyt, on tietoisuus – se kykenee tuntemaan useita samoja tunteita kuin me ihmiset, sekä on älykäs – se tekee tietoisia päätöksiä joka ikinen hetki.

Rauhoittuminen on tärkein taito koiranpennulle

Onnellinen koira

Olet varmaan miettinyt mitä koirat syö? Jos myyjältä kysytään niin nappuloita ja ohjeena on antaa niitä aina, eikä muuta. Ajan saatossa koira kyllä hyväksyy yksipuolisen makumaailmansa ja lakkaa haaveilemasta muusta. Samalla periaatteella opetetaan koiria odottamaan kotona yksin. Koulutustavassa koira jätetään nukahtamisen jälkeen yksin, odotetaan kunnes se herää ja juuri ennen kuin koiran itsehillintä pettää, mennään sen luokse. Näin koira tottuu näin pikkuhiljaa olemaan rauhallinen riittävän pitkään, kunnes omistaja ennättää paikalle. Se, että koirat osaavat odottaa ja syödä nappuloita, on kätevä ja tarpeellinen taito perhekoiralle. Vastapalveluksena meidän omistajien on velvollisuus huolehtia, että koiriemme arki pysyy omasta arjestamme huolimatta virikkeellisenä.

Tullakseen onnelliseksi koira tarvitsee sopivasti oikeanlaisia ärsykkeitä. Ne voivat olla makuja, aikaa nauttia luonnosta tai haistella. Sillä tulee olla riittävästi mahdollisuuksia toteuttaa tarpeita, niitä joita evoluutio on koiraan etukäteen asentanut ja jotka se kokee itselleen välttämättömiksi. Koira tarvitsee rauhaa missä ummistaa silmänsä ja levätä ilman velvotteita seurata ympäristöä. Se tarvitsee ravintoa, terveydenhuoltoa, jatkuvia ulkoilumahdollisuuksia ja tilaisuuksia tehdä omistaja usein onnelliseksi. Miellyttäminen on koiran tapa ansaita ihmisen luottamusta ja kokea elämälleen merkitystä.

Koiran motivaatio

Kaikki ne mielihyvää tuottavat asiat, jotka kuuluvat normaaliin tasapainoiseen elämään, kuten riittävä vesi, ruoka, aktiviteetit, terveydenhuolto ja oikeus elää väkivallattomassa suhteessa, eivät saa koskaan olla niitä resursseja joita käytetään kouluttajan vahvistevalikoimiin. Ystävät eivät toimi näin – orjuuttajat toimivat.

Moraalisesti hyväksyttäviä vahvisteita ovat; aito ilahtuminen koiran onnistumisista, herkkupalat, leikki ja se mikä on koiralle kaikkein tärkeintä: sinun jakamaton huomiosi. Pahin mahdollinen rankaisu on palkkion mahdollisuuksien hukkaaminen. Käytä siis rangaistuksia aina varoen. Niillä on hallitsemattomia voimia jäädyttää koiran motivaatiota. Pyri sen sijaan olemaan ymmärtävä ja kannustava opettaja.

Koira aistii empatiakykynsä ansiosta helposti sen, mitä oikeasti tunnet. Se pystyy samaistumaan kokemukseesi, sillä sinun ja sen tunteet tuntuvat meissä jokseenkin samalta. Mitä paremmin tämän sisäistää, sen helpompaa on lakata pidättelemästä tunteitaan koulutuksessa ja opetella käyttämään niitä kaikissa vastaavissa sosiaalisissa tilanteissa. Tämä on se, minkä koirat voivat opettaa meille ihmisille.

Kun haluat palkata koiraasi hyvästä suorituksesta, ole oikeasti iloinen. Voit ilmaista tunteesi juuri sinulle persoonallisella tavalla. Koirasi oppii kyllä tunnistamaan tämän, kunhan olet koirallesi rehellinen. Jos sinua vastaavasti harmittaa koiran kolttoset, näytä sekin, mutta muista, että mitään tarvetta väkivallalle ei ole. Myös harmia voi osata oppia ilmaisemaan niin, että se ei aiheuta lisää vahinkoa.

Koiran ja ihmisen suhde perustuu tunnesiteeseen. Siinä toinen tai molemmat osapuolet eivät halua menettää toista osapuolta. Jotkut käyttävät tästä tunteesta sanaa rakkaus, toinen kaipaus, joku ystävyys. Yhtäkaikki, kysymys on siitä, että toinen on suhteessa toiselle korvaamaton. Kun olet tätä koirallesi, se seuraa sinua kaikkialle.

 

Koirat eivät nuole, ne silittävät

Kun koira nuolee sinua, se ei ajattele sinun olevan herkullinen. Sen sijaan se osoittaa sinulle huomiota – se välittää sinusta.

Koirat eivät halua tuottaa omistajilleen pettymyksiä. Ollakseen onnellisia, ne tarvitsevat vain tyytyväisen omistajan, rauhaa, ruokaa ja rakkautta. Niille maailman paras ihminen olet juuri sinä. Tätä on tuhansien sukupolvien vuosien pituinen ihmisen ja koiran välinen side.

ILOMME ajatuksen mukaan –  jos eliöt kehittyivät ajan saatossa fyysisiltä muodoiltaan nykyisen kaltaisiksi, miksi mieli olisi toiminut tässä toisin? Miksi evoluutio olisi kehittänyt kaksi erilaista järjestelmää käsittää maailmaa, toisen ihmisille ja toisen eläimille? Kaikki aiheesta tehdyt tutkimukset vahvistavat sen, että tunteet ja tietoiset ratkaisut ohjaavat, siinä missä sinua, myös koiraasi.

Koiran historia

Usein kuulemme koiria tulkittavan niiden esivanhempien kautta. Mutta miksi koiran käytöstä pitäisi arvioida suden käyttäytymisen perusteella? Emmehän arvioi meitä nykyihmisiä neandertalin ihmisen käyttäytymisen perusteella tai käy kysymässä psykologista konsultaatiota simpanssihäkillä, ellei sitten tarkoituksena ole nimenomaan tutkia aihetta evoluutiopsykologian näkökulmasta. Miksi siis koirien käyttäytymistä arvioitaessa puhutaan usein susista? Koira on koira, ei susi, ei ihminen – vaan koira.

Sanojen merkitys koiralle

Koirat eivät ymmärrä puhetta, mutta ne ymmärtävät tunnetiloja sanojen takana. Sanoilla ja sanattomalla viestinnällä,  joita kerromme itsellemme ja muille, on suunnaton merkitys sekä sinulle, että ympäristöllesi. Sanoista muodostuu kaikki se, mitä sinulle on olemassa ja käsityksesi koko universumista. Jos esimerkiksi ajattelet koirasi sikailevan, kun se rikkoo jotain asettamasi sääntöä, mieti joskus mitä se kertoo sinusta tai niistä sioista? Onko absoluuttisen totta, että koirasi on ansainnut tulla mainituksi näin ja, että koira todella haluaa esittää tämän kaltaista roolia.

Kun ensi kerran puhut koirastasi tai itsestäsi, mieti mitä sanot. Tarinoilla on tapana muuttua todeksi, kun niitä toistaa riittävän monta kertaa. Sinä tai koirasi ette ansaitse tulla kohdelluksi tarinana, varsinkaan jos tarinan päähahmot ovat roistoja ja lurjuksia. Sen sijaan sinun tulisi ymmärtää koirasi sellaisenaan kuin se on.

Koiran 10 ohjetta omistajalle

Näitä ohjeita kuuntelemalla rakennat koirastasi kiltin kotikoiran, jonka kanssa on mukava harrastaa ja nauttia yhteisistä hetkistä.

  1. Rakasta koiraasi sellaisenaan, hän on täydellinen!
  2. Pakote, muikkari, nyppäsy, läpsäisy, jne. ovat kaikki kiertoilmaisuja väkivallalle. Kenenkään ei tarvitse elää sellaisessa parisuhteessa.
  3. Koiranpito ei ole demokratiaa. Jos äänet menee koiran ja ihmisen kanssa tasan, voittaa ihminen aina. Näin siksi, että elämme ihmisten yhteiskunnassa, jota koira ei voi täysin käsittää.
  4. Kun et tiedä mitä olet tekemässä, istu alas ja mieti rauhassa. Sinä olet teistä älykkäämpi, mutta se ei tarkoita sitä, että olisit aina oikeassa.
  5. Opettamalla koiralle hyväksyttäviä tapoja ratkaista arjen ongelmia, autat tätä kommunikoimaan kanssasi.
  6. Koiralla tulee olla riittävästi mahdollisuuksia toteuttaa sille tärkeitä koiramaisia tarpeitaan päivittäin.
  7. Elämässä pitää olla sopivasti hauskaa ja haastetta. Aloittakaa yhteinen harrastus, joka tuottaa molemminpuoleista mielihyvää.
  8. Koiran ei tarvitse tulla mökkihöperöksi. Koiran ottaminen tarkoittaa vastuuta tästä joka päivä. Useimmat kahvilat, ravintolat tai työpaikat hyväksyvät hyvin käyttäytyvät koira-asiakkaat. Miksi siis jättäisit koirasi kotiin?
  9. Koira on älykäs ja tunteva olento, joka jakaa kaikki samat perustunteet kuin ihmiset. Ota tämä huomioon aina koiran puolesta päätöksiä tehdessäsi.
  10. Sinä olet aina vastuussa koirastasi ja koirasi tulee olla aina hallinnassasi.

Tutustu ILOMME Pennusta perhekoiraksi -verkkokurssiin!

Tutustu kurssin kehittäjään, ILOMME kouluttajaan, Harri Kataiseen.

Minulle annettiin lahja ymmärtää koiria. Sain sen minut kasvattaneilta koirilta, kuten Babe urhea possu sai lampailta salasanan lampaiden maailmaan. Sanoittamalla ja avaamalla yleisölle koirien sisäistä maailmaa, koen antavani niille takaisin kaikkea sitä hyvää, jonka olen heiltä saanut. Meillä on kaikilla opittavaa koirien kyvystä rakastaa ja antaa anteeksi. ILOMME on minulle työ, jolla on merkitystä.

ILOMME on minulle myös henkilökohtainen asia. Minua pelottaa joka kerta avata suuni koirien puolesta. Usein olen myös epäillyt kykyjäni tehdä niin. Mihin pystyy hento käteni tässä suuressa maailmassa? Työssäni eläintenkouluttajana olen mukavuusalueellani ja tunnen oloni varmaksi, sosiaaliset tilanteet sen sijaan ovat minulle aina haaste. Kaikkein vaikeimpia tilanteita ovat ne, joissa joudun todistamaan koiriin kohdistettua väkivaltaa. Silloin kykyni antaa anteeksi todella punnitaan.

Koirat ovat minulle ystäviä. Aina kun arjen stressi vaivaa minua, se saa minut pakenemaan kohti addiktioitani: kulkea yksin koirani kanssa ja tupakoida. Jälkimmäinen asia on se, mistä haluan luopua. Käsitellessä omaa ihmisyyttäni, olen oppinut paljon sekä itsestäni, että koirista. Osaan aavistaa miltä tuntuu olla palloon addiktoinut koira.

Pitkä matka ymmärrykseen

Intohimoni on ymmärtää, miltä tuntuu olla eläin. Vastauksia etsiessäni, olen löytänyt paljon polkuja mitä seurata. Viettiteoriat, klassinen ja instrumentaalinen ehdollistuminen avasivat ensin silmäni raolleen eläinten maailmaan. Näiden työkalujen avulla opin muokkaamaan koirien käyttäytymistä haluamaani suuntaan,  mutta myöhemmin huomasin, ettei näiden teorioiden antama maisema koirasta vastannut täysin todellista kokonaisuutta.

Lopulta löysin uusia tapoja ymmärtää eläimiä ja elämää yleensä. Evoluutiopsykologia suhtautuu tunteisiin ja älykkyyteen, kuten vaikkapa silmien keihttymiseen. Aluksi silmät olivat sameat, mutta antoivat ratkaisevan edun elämän kilvanjuoksussa. Näin niistä tuli yhä tärkeämpi osa selviytymistä seuraavaan päivään ja sukupolveen. Samalla tavalla kyky ratkaista arjen haasteita kehittyi erilaisina kognitiivisina kykyinä, eli kykyinä ajatella ja tuntea. Kognitiotutkimus pyrkii selittämään mitä yhteistä ja mitä eroavaisuutta meillä ihmisillä ja muilla eläimillä on ulospäin mykässä pään sisäisessä maailmassa.

Viimeinen polku, jonka varrelta löysin loput vastaukseni, on neurologia. Sen avulla voidaan selittää ne hallitsemattomat prosessit jotka muuttavat tunteet, kehon rauhasten ja välittäjäaineiden avulla tarkoituksen mukaiseksi toiminnaksi.

Käytäntö soveltaa teoriaa

Oppiakseni hyödyntämään kaikkea tätä tietoa, olen tehnyt elämässäni suuria valintoja. Yksi niistä on keskittyä työskentelemään koirien parissa päivittäin. Joskus koulutan jopa 200 koiraa viikossa samalla analysoiden niiden käyttäytymistä, elekieltä ja koulutuksen vaikutuksia hyvinvointiin. Näin kerättyä kokemusta olen hyödyntänyt sitten seuraavien koira-asiakkaani kohdalla.

Olen oppinut hyödyntämään koirista oppimaani myös ihmisten parissa. Osaan nyt ohjata heitä paremmin, paitsi toiminnan, myös identiteetin tasolla eli arvottamaan elämää uudelleen ja päivittämään ydintietoa koirista ja maailmasta. Tämä on ollut työni vaikein osuus.

Elämä on algoritmi

Elämä toistaa kaavojaan kaikkialla. Puut puhkeavat kukkaan tiettynä aikana vuodesta, linnut aloittavat laulunsa, kun valon määrä ylittää tietyn vakion ja lisääntymisen tarve alkaa sille sopivassa iässä. Evoluutio on oppinut loputtomien yritysten ja erehdysten kautta luotsaamaan elämää kulkemaan oikeaan suuntaan. Sen kaksi bittiä, kärsimys ja mielihyvä ovat samaa kuin 1 ja 0 tietokoneohjelmalle, jonka algoritmit käskevät vääntämään sen vipuja milloin oikealle, milloin vasemmalle.

Tietojenkäsittely tieteen taustani johdosta, olen oppinut määrittelemään oleellisuuksia ja koodaamaan itse elämää tavalla, joka on paljon totuttua tarkempaa. Kaikki ILOMME kurssini koirille ovat sovelluksia, joista löytyy sama modulaarinen rakenne kuin tietokoneohjelmista. Koira on olio ja se perii pääluokiltaan ominaisuuksia, jossakin historian hämärissä on ihmisten ja koirien yhteinen pääluokka.

Koira ja ihminen modernissa maailmassa

Koirat valitsivat meidät ihmiset. Ne kesyyntyivät villeistä alkukoirista ja näiden kahden lajin välille kehittyi symbioosi, jonka ansiosta molemmat lajit menestyivät. Yhteinen matka metsästäjä-keräilijästä yhteisen sohvan nurkkaan on kestänyt yli 40 000 vuotta. Evoluutiolla on ollut runsaasti aikaa hioa omia koodejaan.

Maailma on nyt monimutkaisempi kuin koskaan aiemmin ihmisen historiassa. Olemme oppineet selittämään ympäristöämme ja ennustamaan sen tapahtumia uteliaisuutemme johdosta. Joskus kuitenkin erehdymme luulemaan uskomuksia faktoiksi. Näin kävi kun uskoimme maailman olevan pannnukakku, aurinko kierää maata tai ettei eläimillä olisi tunteita.

Meille on opetettu, että ihmisen tulee hallita maailmaa ja alistaa se tahtonsa alle. Olemme niin sitoutuneita tuohon merkitykseen, että on vaikeaa muuttaa sen suuntaa. Se on eriyttänyt meidän muusta elämästä ja saanut uskomaan, että olemme jotenkin ratkaisevalla tavalla erityisiä verrattuina muihin eläimiin. Erinomaisuudestamme juopuneina olemme unohtaneet meitä itseäänkin uhkaavat samat vaarat, jotka ovat ajaneet lukemattomia määriä lajeja sukupuuttoon.

Koirat tarjoavat meille mahdollisuuden palauttaa yhteys elämään. Sen sijaan, että matkustaisimme tutkimaan eksoottisia lajeja näiden elinympäristöön, voimme tutkia koiraa, joka elää kodissasi. Huomata kuinka samat perustunteet, jotka vaikuttavat omiin päivittäisiin valintoihin, ohjaavat hänenkin valintoja – ymmärtää yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia edustamasi lajin ja Canis Familiare:n välillä.

ILOMME on arvoja

Arvot ovat mielipiteitä kunnes niitä joutuu puolustamaan. Arvoja noudattamalla pidämme omatunnon puhtaana. Jos niihin kuuluu tuottaa hyvinvointia ympäristöllesi, aloita perheestäsi ja ota koirasi sen piiriin. Kun oma vaikutuspiirisi kasvaa perhettäsi suuremmaksi, voit auttaa kaikkia maailman koiria kertomalla ILOMME koirista kaikille niille, jotka haluavat kuunnella. Jakamalla tarinoita, kuvia ja kokemuksia hyvinvoivista ja elämäänsä tyytyväisistä koiristasi, autat muita ihmisiä kulkemaan tämän saman matkan koiran parhaaksi ystäväksi. Meillä on vielä paljon tekemistä!

Muutos alkaa pienistä askelista. Osoittamalla myötätuntoa elämälle ja kaikille sen muodoille, autat samalla itseäsi. Elämä on tehty nautittavaksi, nauti sinäkin. Kiitos sinulle, että kuuntelit.

Löydät meidät ja muut kaltaisesi hästägeillä: #ilomme #ilomme_dogtraining #koirankouluttamisenuusiaika

-Harri Katainen, eläintenkouluttaja ja agilityvalmentaja

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti