Laura ja Jari Sutinen: fanityttö ja timanttinen koira

26.–27.2.2022 kisattiin Oulussa EO-karsintojen ensimmäinen kisaviikonloppu. Mukana olivat myös Laura Sutinen ja bordercollie Jari. Koira, jolla ikää on vasta kolme vuotta. Tämä oli koirakon ensimmäinen kv-arvokisoihin tähtäävä kisareissu. 

Lauran omien sanojen mukaan treeniä tulevaa varten, sillä vielä ei ole Jarin aika. Ensi vuonna koira on fyysisesti sekä henkisesti valmiimpi. 

ILOMME-tiimin Sanna sai jutella Lauran kanssa karsintaviikonlopusta heti sunnuntain kisojen jälkeisenä keskiviikkona. Keskustelu oli Sannan näkökulmasta kerrassaan mieltä ilahduttanut hetki, puhelun aikana sai kuulla Lauran sanoja valmistautumisesta, kisapäivästä sekä kisojen jälkeisestä fiiliksestä. 

Lepoa ja valmistautumista

Koska vielä ei ollut niin sanotusti Jarin vuosi, eivät Laura ja Jari valmistautuneet talven “karsintakiertueeseen” käytännössä ollenkaan. Marraskuussa 2021 Jari jäi lepokaudelle, jonka jälkeen jatkettiin peruskuntokaudelle. Joulu-tammikuu piti sisällään lähes ainoastaan fysiikkatreeniä. 

Tammikuun puolessa välissä Jari ja Laura aloittivat kevyen palauttelun lajin pariin: he tekivät joka toinen viikko ratatreeniä sekä yksittäisten esteiden esteosaamisharjoituksia. Joka toinen viikko kului edelleen lajin omaisten fysiikkatreenien parissa. Helmikuun alusta lajitreenejä lisättiin ja Jarin agilitylukkarissa oli seuraavia merkintöjä: 

  • ratatreeni: rytmiä ja fiilistä
  • maneesitreeni: lajivoimaa sekä hyppytekniikkaa
  • esteosaamisen treeni: taidon kehittämistä yksittäisillä esteillä

Harjoittelun oheen kalenterista löytyi myös kerran kuussa tapahtuneita huoltotoimia, joita seurasi aina 2–3 päivää lepoa. Päämäärätietoista ja koiraa kunnioittavaa treenaamista, sillä kyseessä on vielä lajiin nähden nuori koira. Edessä on vielä paljon aikaa kasvaa henkisesti sekä kehittyä taidollisesti. 

Nyt oli tarkoitus kerätä kokemusta. Hyvällä fiiliksellä. 

Kisa-aamun fiilikset

Kun kysyin Lauralta, mitkä olivat fiilikset sunnuntaiaamuna, vastaus tuli välittömästi. “Henkilökohtaisesti jännitti oma suorittaminen ja olihan ilmassa myös pientä epävarmuutta siitä, miten Jari hoitaa hommat.” Lauralle tyypilliseen tapaan sanat nousivat esiin rauhallisesti ja varmasti.

Koiraan kohdistuneet ajatukset liittyivät eniten ikään. Jarilla ei ollut entuudestaan kokemusta esimerkiksi karsintojen lähtötilanteista: miten nuori koira, joka on kylläkin järkevää tekoa, toimii? Myös alla ollut kisatauko askarrutti: aivan tavallisistakin kisoista oli jo kulunut aikaa reilu 3 kuukautta.

Kirjoittajan suupieliä nostatti ja sydäntä lämmitti kuitenkin ehkä eniten Lauran oma henkilökohtainen tunnustus siitä, kuinka hänen sisällään elää edelleen pieni fanityttö suomalaisen agilityn kärkinimiä kohtaan. Ja miten hienolta tuntuikaan kisata samoissa kisoissa noiden omien idolien kanssa.

Kisapäivä 

Kolme rataa. Kolme tulosta. Melkoinen suora ensikertalaiselle, vielä kovin tuoreelle timantille nimeltä Jari. Miten upeaa onkaan, että ohjaaja kuvailee yhteistä tekemistä sanoilla: 

“Vitsit, miten siistiä. Me tehtiin kokonaisia suorituksia, joissa ympäristö unohtui. Aitoa iloa ja treenifiilistä, vaikka ekalla radalla jännittikin ihan tosi paljon. Jännitys meni ohi ja me vaan tehtiin omaa juttua.”

Jariin Laura kertoo olleensa enemmän kuin tyytyväinen: “Silkkaa timanttia koko koira!” Jarin rauhallinen odottaminen lähtöaluella oli niin tyyntä, että koira sai omistajansa ankkuroitumaan hetkeen. Kuin Jari olisi kertonut olemuksellaan Lauralle: “Me ollaan aina me ja tehdään sitä meidän suoritusta.”

Miltä tuntuu nyt?

Fanityttö elää Laurassa edelleen: oli kunnia olla kuudentena ja katsoa edellä olevia nimiä. Tulos herätti Laurassa luottamusta ja varmuutta omaa tekemistä sekä treenitapaa kohtaan. On selkeästi tehty oikeita asioita ja Jari osoitti suorituksillaan, että hänen taitonsa riittävät. 

“Mulla on ääretön luottamus Jariin. Jarin tekeminen on keskittynyttä, tarkkaa ja ihan vaan tosi hyvää. Koira on super.”

Kun Lauralta kysyi, miten he juhlistivat ratoja, vastaukseksi tuli yksi sana: “Lohi nigiri.” Boxi susheja kahteen pekkaan ja kohti kotia. Maanantaina töihin KYS:n tehohoidon osastolle. “Se palauttaa asiat aina mittasuhteisiin. Tulipa menestystä tai ei, niin meillä on kaikki hyvin.”

Laura Sutisen ILOMME-kurssit

Laura Sutinen ja ILOMME ovat tuottaneet yhteistyössä useita eri agilityyn liittyviä verkkokursseja.  Alla lyhyet esittelyt Lauran omista suosikeista:

Hyppytekniikkaa verkossa

Laura Sutisen hyppytekniikan perusteet -kurssi on ensimmäinen suomenkielinen verkkototeutus tästä kaikille urheilukoirille tärkeästä taidosta. Kurssiin kuuluu harjoituksia, joissa koirasi oppii hyppäämisen perustaitoja sekä saatte käyttöönne hyppytekniikan perusharjoitteita.

Tutustu kurssiin täällä. 

Agilityn pohjataidot 

51 harjoitusta sisältävä Agilityn pohjataidot -verkkovalmennusryhmä on itsenäisen treenaajan aarrearkku. Tällä kurssilla etenet koirasi kanssa johdonmukaisesti taidosta toiseen. Verkkokokonaisuus pitää sisällään ratatreeniä ja perusteelliset ohjeet koirasi kehonhuoltoon.

Kuukausittaiset teemat ja teemaa tukevat pohjataidot: mitä muuta agilitykoirasi kaipaakaan?

Tutustu kurssiin täällä

Kotitreeni

Tällä tiiviillä lyhytkurssilla saat kotitreeniesi tueksi viisi harjoitusvideota, jotka voit toteuttaa vaikka omassa olohuoneessasi. Harjoitukset kehittävät monien harrastuslajien pohjataitoja.

Kotijumppaa koirallesi!

Tutustu kurssiin täällä.

 

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti