Kuulostaako tutulta? Tuijotetaan vastaantulijoita, ehkä vähän haukutaan tai muristaan. Ohittaminen on hankalaa, eikä koiraan saa kontaktia.
Et todellakaan ole ainoa, jonka koira käyttäytyy näin. Mutta miksi mikään ei auta?
Ohitusongelmat ovat valitettavan tuttuja monille koiranomistajille. Usein ohitushaasteiden taustalla on pelkoa. Pelko on tunne. Pelkän käytöksen muuttaminen ilman tunnetilan muuttamista ei yleensä aja pysyvään ja hyvään ratkaisuun. Monia koiria on yritetty siedättää pelottavaan tai kiihdyttävään tilanteeseen, mutta tilanteiden kontrollointi aiheuttaa usein haasteensa. Mahdotonta siedättäminen ei ole, mutta usein meille omistajille hankalaa ja työlästä, eikä monikaan jaksa viedä prosessia loppuun saakka. Jotkut turvautuvat kieltämiseen ja rankaisuun. Näennäisesti tämä saattaa toimia, mutta tunnetilaa se ei muuta. Paitsi huonompaan suuntaan. Lisäksi se heikentää koiran ja omistajan välistä suhdetta, joka taas helposti näkyy ongelmina muussa arjessa. Mitä sinä pelkäät? Ehkä korkeita paikkoja, neuloja, hämähäkkejä tai vaikka lentämistä? Jos kuvittelet itsesi pelottavaan tilanteeseen, lakkaatko pelkäämästä, jos sinulle huudetaan ja sinua lyödään? Käytöksesi voi muuttua, mutta tunnetila ei. Et pääse pelostasi eroon vaan alat pelkäämään myös pelon näyttämistä ja kohdetta, jolle olet pelon näyttänyt. Pystytkö luottamaan ihmiseen, joka huutaa ja lyö sinua? Menetkö mielelläsi hänen luoksensa, kun hän pyytää? Annatko hänen koskea sinuun mielelläsi, vaikka tiedät, että joskus se koskeva käsi lyö… Niinpä. Koiralle huutaminen ja koiran fyysinen rankaisu ovat eettisestikin väärin, mutta sen lisäksi niillä on pitkiä kauaskantoisia seurauksia.
Ehkä olet ajatellut, että opetat koiran seuraamaan läpi ohitukset, mutta sekään ei ole onnistunut. Tässä tullaan usein siihen, että me ihmiset viemme koiran liian vaikeaan tilanteeseen. Se osaa ehkä seurata kotona, jonka jälkeen vaadimme, että se seuraa läpi ohituksen. Mutta tässä välissä ei olla harjoiteltu mitään. Lisäksi ohitettava kohde saattaa pelottaa koiraa, jolloin se on haasteena ja häiriönä vielä moninkertaisesti vaikeampi kuin neutraalin kohteen ohittaminen ulkona, jossa on paljon kiinnostavia asioita ja isoja häiriöitä. Monissa ratkaisuissa, joissa koiralle vain opetetaan jokin käytösmalli ajattelematta sen tunnetilaa, luodaan usein koiralle lisää stressiä ja huolta. Se voi oppia käyttäytymään tietyllä tavalla, mutta ilman tunnetilaan vaikuttamista stressitasot eivät pääse laskemaan. Ja kaikki me tiedämme, mitä pitkäkestoinen stressi voikaan aiheuttaa…
Mikä se LAT siis oikein on?
LAT eli Look at That on eläintenkouluttaja Leslie McDevittin kehittämä koirankoulutuspeli, jota hyödynnetään reaktiivisten, pelokkaiden ja arkojen koirien kanssa. LAT-pelin tavoitteena on kasvattaa koiran itsevarmuutta klassista ehdollistamista hyödyntäen. LAT-tekniikkaa voidaan käyttää apuna monenlaisten asioiden pelkoon, kuten esimerkiksi autojen, ihmisten, toisten koirien, kissojen, lasten tai vaikka polkupyörien pelkoon. LAT-pelin tavoitteena on muuttaa koiran tunnetilaa niin, että aikaisemmin koetun ”Apua! Pelottaa! En selviä tilanteesta rähjäämättä” -reaktion tilalle saadaan uusi tunnetila ja uusi reaktio ”Ahaa, koira! Tämän jutun minä osaan, tästä voin saada palkkaa!”. LAT ei siis ole mitään hienoa ja ihmeellistä vain harvojen ja valittujen käyttöön tarkoitettua glamourkoulutusta, vaan ihan jokaiselle koiralle ja omistajalle suunnattu mahdollisuus muuttaa koiran tunnetilaa vähemmän pelokkaaksi.
Olen kokeillut LAT-peliä, ei toimi minun koirallani
Tämä väite on kuultu usein. Uskallan kuitenkin väittää, että LAT-pelin toimimattomuus johtuu monissa tapauksissa seuraavasta:
Harjoitukset on aloitettu jo valmiiksi sellaisella kohteella, joka kiihdyttää tai pelottaa koiraa. Koiralle ei siis ole annettu mahdollisuutta lähte työstämään asiaa neutraalista tunnetilasta, vaan ensimmäistä harjoituksista alkaen mukan on ollut pelko. Jos mietitään tunnetilan matkaa pelosta neutraaliin ja edelleen neutraalista positiiviseen on matka huomattavasti pidempi, kuin matka pelkästään neutraalista positiiviseen. Siksi olisi tärkeää aloittaa ilman pelkoa, neutraalista tunnetilasta, jotta matka kohti mukavaa positiivista tunnetilaa kävisi nopeammin.
Koirani tuijottaa – entäs sitten?
Tuijottaminen on koirien maailmassa hyvin epäkohteliasta. Toki onhan se näin meidän ihmistenkin keskuudessa, mutta niin se on koirillakin. Tuijottamiseen voi olla monia syitä, mutta edes ystävällisesti toisia koiria tuijottelevan koiran ei kannattaisi antaa tuijottaa toisia koiria. Mutta miksi? Kaikki koirat eivät todellakaan ole hyviä lukemaan koiraa tai kommunikoimaan toisen koiran kanssa. Oma koira voi olla ystävällinen, mutta huono kommunikoija. Tai se voi olla pelokas ja osata silti kommunikoida. Tai koira voi osata viestiä hyvin omilla eleillään, mutta se ei osaa tulkita toisten eleitä. Kun lenkillä vastaan tulee koira, voitko tietää siitä, onko se ystävällinen ja miten hyvin se kommunikoi? Vaikka koira olisi lähtökohtaisesti ystävällinen, kommunikaatiossa voi tapahtua ristiriitoja. Tämä saattaa aiheuttaa tilanteen eskaloitumisen. Usein mukana on myös kiihtymystä tai pelkoa, jolloin tilanne kärjistyy hyvin helposti tulenaraksi. On oma koira sitten minkä tahansa tyyppinen kommunikoija, sen toiminta kannattaa ohjata tuijottamisesta johonkin muuhun.
Mitä koirani pelkää?
Ennen kuin aloittaa LAT-harjoittelun, kannattaa listata ylös, mitä koira pelkää. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi koirat, ihmiset, kissat, lapset, polkupyörät, postilaatikot tai vaikka skeittaajat. Nämä olisi vielä hyvä laittaa järjestykseen sen mukaan, mikä kohde on toista pelottavampi. LAT-harjoittelu kannattaa aloittaa helpoimmasta kohteesta eli siitä vähiten pelottavasta. Jos koira ei pelkää muuta kuin esimerkiksi toisia koiria, voi olla hyvä listata vielä haastavuusjärjestys sen mukaan, millaisia koiria oma koira pelkää. Vaikuttaako koiran pelkoon esimerkiksi se, onko toinen koira vapaana, onko se iso vai pieni, minkä värinen se on, millaiset korvat sillä on, onko sen naamalla paljon karvaa vai onko kenties polottavinta se, kun vastaan tuleekin koiralauma?
Miksi kokeilisin LAT-peliä?
LAT-menetelmässä tarkoituksena on vastaehdollistaa koiraa ympäristön häiriöihin. Vastaehdollistaminen tarkoittaa, että koiran suhtautumista ja tunnetilaa erilaisiin ärsykkeisiin (esimerkiksi autot tai toiset koirat) muutetaan järjestelmällisen harjoittelun kautta. Koiran tunnetila saadaan muuttumaan pysyvästi, kun harjoituksia jaksetaan tehdä riittävän pitkään. Tavoitteena on opettaa koiralle, että häiriön tai ärsykkeen ilmaantumista seuraa palkkio. Koira siis oppii, että ennen sitä pelottavasta ärsykkeestä tuleekin mahdollisuus tienata palkkaa. Ja näin ollen huomattavasti positiivisempi asia.
LAT-toimintaperiaate on yksinkertainen, mutta tehokas. Otetaan esimerkiksi liikkuvia autoja pelkäävä koira. Koiran nähdessä ohi ajavan auton, se kuulee samalla ohjaajalta tulevan palkkiomerkin. Palkkiomerkin kuullessaan koira kääntyy kohti ohjaajaa palkkion saadakseen. Palkkiomerkki on tässä ehdollinen vahviste ja sen sekä palkkion saamisen välissä tapahtuva käytös, eli ohjaajaa kohti kääntyminen, vahvistuvat huomattavasti. Palkkion on toki oltava koiralle mieluisa, harjoitusta on turha tehdä, mikäli koira ei palkkaannu valitsemistasi herkuista. Valitse siis hyvät, koiralle helposti syötävät ja varmasti toimivat herkut!
Tämäkin harjoitus vaatii toistoja, mutta toistojen myötä koira oppii ennakoimaan ärsykkeen nähdessään palkan mahdollisuutta. Tämän opittuaan koira ärsykkeen nähdessään kääntyy itse kohti ohjaajaa palkan toivossa. Usein tämä tapahtuu jo ennen, kuin se kuulee palkkiomerkin. Tällöin tiedetään, että ärsykkeen merkitys on muuttunut koiran mielessä. Tähän ajatukseen LAT-pelissä pyritään. Sen toteuttaminen on yksinkertaista, eikä vaadi meiltä ohjaajilta kuin aikaa ja kärsivällisyyttä, sekä aavistuksen suunnitelmallisuutta.
Mikset kuitenkin kokeilisi (vielä kerran) LAT-tekniikkaa saadaksesi rauhallisemman ja paremmassa kontaktissa ohittavan koiran, jonka ei tarvitse pelätä lenkillä.
Tämä on ensimmäinen osa kaksiosaisesta LAT-postaussarjasta. Toisessa osassa keskitytään LAT-harjoittelut etenemiseen.