Tuki-ja liikuntaelimistön hyvinvointi

Nopeutta, voimaa, kestävyyttä ja ketteryyttä – agility on koiralle vaativa laji.

Agilityssä vauhti yhdistyy erilaisiin kiertoihin, käännöksiin ja jarrutuksiin; otsikon ominaisuuksien lisäksi koirasi tarvitsee siis myös hyvän koordinaatiokyvyn. Hyvässä kunnossa oleva koira jaksaa hallita kehoaan vaativissakin tilanteissa.  Peruskuntoharjoittelun lisäksi sinun tulee huolehtia koirasi riittävästä palautumisesta eli lepojaksoista harjoittelun välissä.

”Työperäiset” tuki-ja liikuntaelimistön ongelmat ovat kaikissa lajeissa mahdollisia, agilitykoiralla ristiselkä kipeytyy helposti ja hartiat jännittyvät.  Tuki-ja liikuntaelimistön hyvinvoinnissa helpointa on panostaa ennaltaehkäisyyn.

On aina järkevämpää hoitaa terveyttä, kuin sairautta.

Tällä kurssilla opit:

  • miten eri agilityesteet kuormittavat koiraasi
  • miksi sinun kannattaa tunnustella säännöllisesti koiraasi
  • millainen rutiini tutkimisesta tulisi tehdä
  • kuinka kipu voi esiintyä
  • mikä on levon merkitys toipumisessa.

Vahvojen tukikudosten merkitys

Koiran liikkeet syntyvät kehon eri osien toiminnan summana: mitä sopusuhtaisempi keho on, sen paremmin se pystyy toimimaan. Heikot kohdat rasittuvat aina muita kohtia helpommin. Rotuominaisuudet, rakenne, ikä, liikkumistapa ja olosuhteet vaikuttavat siihen, mistä koira kuormittuu. Sen lisäksi on muistettava, että jokainen koira on yksilö.

Hyvä lihaskunto auttaa liikkeiden tuottamisessa, kehon hallinnassa ja tärähdysten vaimentamisessa.

Liikettä tuottaviin lihaksiin kertyy voimaa liikunnan aikana. Tukikudokset eli ns. syvät lihakset, vahvistuvat hitaassa työskentelyssä.

Tukikudosten rooli on tärkeä, jotta keho pysyy rajunkin liikkeen aikana hyvin ”kasassa”. Jännittynyt, jumiutunut tai kipeä koira ei pysty kehittämään lihaksiaan terveen lailla ja vammautumisriski kasvaa. Monipuolisella  liikunnalla saavutetun hyvän kunnon lisäksi huolellinen alkuverryttely ja jäähdyttely sekä koiran tarkkaileminen ovat osa tuki-ja liikuntaelinongelmien ennaltaehkäisyä.

 

Nuori koira tasapainoilualustoilla

Ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa, sillä pienillä asioilla voit vaikuttaa perusterveen koiran tuki-ja liikuntaelimistön hyvinvointiin. Terveenkin koiran ohjelmaan pitäisi kuulua tarkistusluontoinen fysioterapiakäynti muutaman kerran vuodessa. Ongelmia epäiltäessä on hyvä turvautua ammattilaisen apuun mahdollisimman pian.

Ammattilaisen tukikudoksien vahvistamiseen suunnittelemat harjoitusohjelmat niin pennulle ja kasvavalle koiralle kuin aikuiselle urheilukoiralle löydät ILOMME -palvelusta.