4. Seuraamisen taito

Seuraamisen taito on koiranpennussa jo valmiina, mutta sen voi menettää helposti. Kun pentu on vielä pieni, se turvautuu ainoiksi turvallisiksi ja hoitaviksi kokemiinsa ihmisiin seuraten näitä kaikkialle. Kun pentu kasvaa, sen mielenkiinto ympäristöön lisääntyy ja uteliaisuus kasvaa. Jos koira ei saa riittävästi tilaisuuksia tutustua tähän maailmaan, esimerkiksi jatkuvassa hihnassa kulkemisesta johtuen, se ei pysty tyydyttämään tätä tarvetta ja ahdistuu.

Pitkittyessään ongelmallinen suhde koiran ja omistajan välillä alkaa tuntua koirasta vankina olemisena ja koiran omistaja voi kokea olonsa vartijaksi, joka kantaa jatkuvaa huolta siitä, ettei koira pääse karkuun. Koiran biologisiin tarpeisiin kuuluu syödä, nukkua ja levätä sopivassa suhteessa. Henkiset tarpeet sen sijaan vaativat tyydyttyäkseen jatkuvia tilaisuuksia tutkia maailmaan ja kokea elämää.

Seuraamisen taustat

Kun koiran ja omistajan suhde on kunnossa, koiraa seuraa omistajaansa vapaaehtoisesti kaikkialle. Kaikissa niissä muissa tapauksissa, jossa koira ei seuraa, omistajan tulee etsiä tapoja miten vahvistaa tätä suhdetta ja vahvistaa myönteistä tunnesidettä itsensä ja koiran välille. Koiran puolelta toimiva suhde on sellainen, missä se kokee voimakasta kiintymystä omistajaansa, niin voimakasta, ettei se halua menettää tätä koskaan. On tutkittua, että näiden tunteiden takana ovat samat oksitosiini hormonin aiheuttamat kokemukset, joita me ihmiset tunnemme, kun tunnemme kiintymystä lastamme kohtaan. On perusteltua olettaa, että sopivalla hetkellä koettu molemmin puoleinen lempeä katse toistenne silmiin tuntuu samalta sekä koirassasi että sinussa.

 

Tällä kurssilla opit:

  • Miksi koiralle on tärkeää saada olla säännöllisesti vapaana
  • Miten sinusta tulee koirallesi maailman paras asia, eikä koirasi koskaan karkaa. 
  • Koirasi oppii oman nimensä ja sen merkityksen
  • Kaulapannan pukemisesta tulee koirallesi hyvä uutinen eli merkki tulevasta kivasta toiminnasta
  • Opit kouluttamaan koirallesi luoksetulon perusteet