Sanni Kariniemi: Nuori koira 1 – Agilityn perustaidot

Agility on koiran ja ohjaajan yhteistyötä – tällä kurssilla rakennat yhteistyötä nuoren koirasi kanssa leikin ja temppujen avulla. Kurssin harjoitusten myötä teistä tulee saumaton tiimi!

Kun seuraat taitavia agilitykoirakoita laji näyttää mukavalta ja helpolta eikä tule edes ajatelleeksi, kuinka paljon harjoittelua saumattoman yhteistyön saavuttaminen on vaatinut. Ennen varsinaisten esteiden opettelua, sinulla tulee olla käytössäsi riittävä palkkio koirallesi. Palkka tuottaa motivaation yrittämiseen ja työskentelyyn yhdessä.

Lelu ja yhteinen leikki toimivat tällaisena palkkiona. Riittävän hyvä palkkio auttaa pentuasi myös keskittymään sinuun ja yhdessä tehtäviin harjoituksiin, kun ympäristön ärsykkeet kilpailevat huomiosta. Kilpailutilanne käynnistyy esimerkiksi siinä vaiheessa, kun lähdette opettelemaan varsinaisia esteitä muiden koirien läsnäollessa.

Sanni Kariniemen Ajattelevan agilitykoiran perustaidot-opinpolun ensimmäisellä kurssilla rakennetaan agilityn pohjataitoja. Harjoituksissa et tarvitse esteitä lainkaan. Ilman esteitä tehdyt harjoitukset kehittävät koirasi ja sinun välistä suhdetta eivätkä ne rasita nuoren koirasi kehoa.

Harjoituksilla on oma tärkeä merkityksensä, kun rakennat nuoresta koirastasi agilitytaitajaa. Harjoitusten myötä varsinainen esteopetus on helpompaa kuin osaat edes kuvitella: siirrät vain jo opitut taidot agilityesteille!

Tällä Opinpolun ensimmäisellä kurssilla:

  • Totutat pentuasi erilaisiin alustoihin sekä hallitsemaan kehoaan. Tästä on paljon hyötyä varsinaisessa esteopetuksessa.
  • Opitte myös yhdessä etenemistä sekä hallitsemaan muutamia agilityn perusohjauksia.
  • Kehität sinun ja pentusi välistä suhdetta, mikä auttaa pentuasi keskittymään tehtävään.

”Agilitypolun ensimmäiset askeleet ovat ehkä ne merkityksellisimmät. Ne määrittävät mihin suuntaan lähdet yhteistä matkaa koirasi kanssa astelemaan, ja miten alat rakentaa yhteistyötänne tällä toivon mukaan pitkällä ja iloisella matkalla.

Olen toiminut agilitykouluttajana jo useita vuosia, ja huomannut yllättävän paljon puutteita jopa kokeneempien koirien lajiin liittyvissä perustaidoissa. On sääli, jos koiran potentiaalia ei päästä hyödyntämään täysillä esimerkiksi puutteellisen estefokuksen tai häiriön sietämättömyyden vuoksi.

Puutteellisten taitojen palasia on vaikeampaa korjailla paikalleen jälkikäteen, jos koira on jo tottunut tietynlaiseen ohjaukselliseen apuun.

Siksi en voi tarpeeksi painottaa perusteellisen pohjatyön merkitystä. Kun rauhallisesti ja järjestelmällisesti malttaa tehdä perusteet kunnolla, pääsee myöhemmin nauttimaan ”helposta” agilitysta parhaan kaverin kanssa. Itse ratatyöskentely tulee olemaan vaivattomampaa, kun koiralle on rakennettu alkeista asti ymmärrys tehtävistä ja niiden suorittamisesta häiriöstä huolimatta.

Olen koonnut ILOMME-tiimin kanssa tähän kurssille perusteita nuoren koiran agilityn aloittamiseen. Kurssilla edetään yhteistyöhön ja ohjauksiin valmistavista harjoituksista esteopetuksen alkeisiin ja etenemistä esteillä tukeviin perusharjoituksiin.

Agilitya ei tarvitse aloittaa pikkupennun kanssa, vaikka suunnitelmissa olisi tähdätä korkealle. Ennemmin painottaisin pentujen kanssa tavallisen arjen elämistä, leikkimistä ja tutustumista rauhassa uusiin paikkoihin ja asioihin. Agilityn ehtii hyvin aloittaa lähellä vuoden ikää, tai vasta myöhemminkin.

Turvallisuutta silmällä pitäen en itse aloita lajiharjoittelua ennen kuin koiran kasvu on pysähtynyt. Tällöin voin turvallisemmin mielin vaatia alusta asti tiukkoja käännöksiä ja nopeita kiihdytyksiä. Lisäksi hiukan vanhempi koira jaksaa jo keskittyä tehtävien opetteluun, enkä todellisuudessa tarvitse hurjan monta harjoituskertaa yhden tehtävän opettamiseen koiralle.

Toki aina on syytä edetä omaa koiraa kuunnellen ja tarkkaillen ja soveltaa harjoitukset sen tasoa vastaaviksi. Haasteita täytyy kuitenkin uskaltaa lisätä tasaisesti, jotta etenemistä tapahtuu ja koira ei tylsisty.

Toivon sinulle ja koirallesi mukavaa yhteistä agilitymatkaa lajitaitoja oppien ja oivaltaen! 🙂 ” – Sanni Kariniemi

Sanni Kariniemen Ajattelevan agilitykoiran perustaidot -opinpolku

Tämä opinpolku on suunniteltu nuorille koirille, 10 kuukauden iästä alkaen. Tätä nuoremmille koirille suosittelemme harjoittelua ILOMME -perustaitojen parissa: niistä on huomattavaa hyötyä myös agilityn perusopetuksessa.

Opinpolku muodostuu seuraavista kursseista: 

Voit ostaa kurssit yksitellen tai valmiina opinpolkuna.

Harjoitus harjoitukselta rakennat koirallesi agilityn ajattelun taitoja ja itsenäistä suorittamista. Selkeät ja yksinkertaiset harjoitukset on rakennettu tukemaan tätä tavoitetta.

Uskomme, että myös verkossa voi oppia agilityä. Sanni Kariniemi: Agilityn alkeet nuorelle koiralle- opinpolku antaa sinulle eväät opettaa agilityesteet turvallisesti koirallesi myös ilman ohjattua opetusta. Eteneminen on järjestelmällistä ja opittuja taitoja yhdistetään kurssin edetessä.

Haluamme tehdä uusien taitojen oppimisen sinulle ja koirallesi mahdollisimman helpoksi: kurssin rakenne ja harjoitukset on suunniteltu yhteistyössä sekä eläinten että ihmisten oppimisen asiantuntijoiden kanssa. 

Iloa treeneihin!

ps. Lisää urheilukoiraksi valmistelevia harjoituksia löydät kurssilta Pennun ja kasvavan urheilukoiran kehonhallintaharjoitukset