Pennun ja kasvavan urheilukoiran kehonhallintaharjoitukset

Kasvavan koiran luusto valmistuu hitaasti. Tasapainoa, kehonhallintaa ja syviä tukikudoksia voi kehittää tassuttelemalla vaihtelevilla alustoilla jo pikkupennusta alkaen.

Kasvavan koiran luusto valmistuu hitaasti. Pitkien luiden päissä ovat kasvulinjat ja lopullinen luutuminen tapahtuu rodusta riippuen puoleentoista (kahteen) ikävuoteen mennessä. Keskenkasvuinen luusto nivelpintoineen voi vaurioitua liian niukasta tai vahvasta ravinnosta, mutta myös ylipainosta, virheellisestä tai liian aikaisesta kuormituksesta tai esimerkiksi kasvulevyjen alueen murtuman seurauksena. 

Kasvava koira

Kasvavan koiran luille ja nivelille on eduksi sopiva kuormitus, maltillinen kasvuvauhti ja turvallinen elinympäristö. Luustosta kannattaa pitää hyvää huolta, sillä koiran on pärjättävä sen kanssa koko loppuelämänsä. Honkkeli nuori koira alkaa kerätä aikuisen massaa vasta luisen kasvun päätyttyä, tämän jälkeen lihaksia voikin vahvistaa koko eliniän ajan.

Tasapainoa, kehonhallintaa ja syviä tukikudoksia voi kuitenkin turvallisesti kehittää tassuttelemalla vaihtelevilla alustoilla jo pikkupennusta alkaen. Erilaiset tyynyt ja patjat ovat käyttökelpoisia treenivälineitä.  Hakeutuminen epätasaiseen maastoon asvaltin sijaan on myös eduksi kehitykselle. Kumpareet, sammalikot, vesi ja kierrettävät puut tuovat liikuntaan monipuolisuutta ja antavat koiralle valmiuksia tulevaan.

Muista lepo

Pennun tuki-ja liikuntaelimistön kehitykselle haitallisia asioita ovat liiallisen kuormituksen lisäksi liukkaat lattiat, hypyt, väännöt, kierrot, putoamiset esimerkiksi sylistä/trimmauspöydältä, rajut palloleikit tai riehuminen liian rajun aikuisen koirakaverin kanssa. Kasvava koira tarvitsee lepoa ja omaehtoista liikehtimistä, ohjattua liikuntaa lisätään iän myötä.

Tällä kurssilla:

  • Opit neljä harjoitusta, joiden avulla voit turvallisesti kehittää pennun kehonhallintaa ja syviä lihaksia jo pienestä alkaen.
  • Saatte mukavaa tekemistä yhdessä ja suhteenne alkaa kehittyä positiiviseksi alusta alkaen.

Kurssia varten sinun ei tarvitse erikseen hankia tarvikkeita. Kaikki harjoituksiin tarvittavat apuvälineet löytyvät kotoasi, kun käytät vain mielikuvitustasi.

Kurssi on suunniteltu noin 0-9 kk ikäiselle pennulle. Harjoitukset soveltuvat mainiosti myös aikuiselle koiralle, joten sinun ei tarvitse luopua niistä pentusi kasvettua. Jokainen koira on yksilö, joten etene aina oman koirasi tahtiin.

Ota harjoitukset osaksi arkeanne. Voitte hyvin tehdä niitä vaikkapa metsässä lenkkeilyn lomassa. Jos haluat lisää haastetta aikuiselle koiralle, tutustu Aikuisen urheilukoiran kehonhallintaohjelmaan.

Iloa harjoitteluun!

 

Tarjous voimassa 31.12.2023 saakka.
Kurssi on katsottavissa 31.12.2023 saakka, sen jälkeen se poistuu ILOMME-palvelusta.