Nose work 3: laatikkoetsintä

Tällä kurssilla opit kouluttamaan laatikkoetsinnän perusteet. Ennen laatikkoetsinnän aloittamista on tärkeää, että kohdehaju on jo koulutettu koiralle vahvaksi ja koira osaa etsiä sekä ilmaista piilon. Lisäksi on hyödyllistä, että koiran tunnetila etsinnässä on riittävän rauhallinen.

Laatikkoetsintä on yksi nose workin neljästä etsintämuodosta. Nosework -kokeessa laatikkoetsinnässä koira etsii kätkö(j)ä kiinteälle alustalle (lattialle tai maahan) asetetuista erilaisista laatikoista tai säilytysesineistä, jotka ovat kiinteäpohjaisia, suljettavia (mutta hajua ulos päästäviä) ja joihin saa piilotettua hajulähteen. Laatikkoetsintä voi tapahtua sisällä tai ulkona, erilaisten sääolosuhteiden ja lämpötilojen vallitessa. Laatikoiden ja kätköjen määrä muuttuu tasoluokittain eli 1-luokassa laatikoiden määrä on 12-25 kappaletta, joista yhteen laatikkoon on sijoitettu kohdehaju. 2-luokassa laatikoita on 20-50 kappaletta ja kätköjen määrä on yksi tai kaksi. 3-luokassa laatikkomäärä nousee 25-60:een ja kätköjä voi olla 0-3 kappaletta.

Ennen kokeisiin osallistumista koirakon tulee suorittaa hyväksytysti hajutesti ja tämä testi on 12 laatikon etsintä. Laatikot on sijoitettu yhteen tai kahteen riviin ja yhdessä laatikossa on siirrännäinen, jossa on 1 tippa eukalyptushydrolaattia. Hajutesti on hyväksytty, mikäli koirakko pystyy kolmessa minuutissa tunnistamaan oikean laatikon. Testi voidaan hylätä, mikäli koira turmelee laatikkoa esimerkiksi raapimalla, tallomalla tai puremalla sitä. Hajutesti tarvitsee suorittaa hyväksytysti vain kerran ja se on voimassa koiran koko eliniän ajan.

Tällä kurssilla esittelemme laatikkoetsinnän koiralle, vahvistamme ilmaisua sekä vahvistamme rauhallista ja keskittynyttä laatikkoetsintää.

Kurssin tavoitteet

  • Koira oppii etsimään kohdehajua laatikoista
  • Oikea tunnetila ennen etsintää ja sen aikana
  • Koira ilmaisee kohdehajun turmelematta laatikkoa

Tervetuloa kurssille!

Laatikkoetsintä