Nose work 2: etsintä, motivaatio ja ilmaisu

Tervetuloa jatkamaan matkaa hajutyöskentelyn mielenkiintoisessa maailmassa! Tällä kurssilla keskitymme koiran etsintämotivaation vahvistamiseen sekä ilmaisun kouluttamiseen.

Kurssi etenee vaiheittain, joten harjoitukset kannattaa tehdä järjestyksessä. Siirry seuraavaan harjoitukseen vasta, kun koira osaa edellisen sujuvasti. Hyvä itseluottamus on hajutyöskentelyssä erittäin arvokasta. Joten jos koira muuttuu epävarmaksi, helpota harjoitusta tai palaa edeltävään harjoitukseen vahvistamaan koiran osaamista. Nuuskuttelu on koiralle haastavaa, joten se voi väsyä hyvinkin nopeasti varsinkin harjoittelun alkuvaiheessa. Pidäthän siis harjoitushetket vain muutaman minuutin mittaisina. Näin koirasi on virkeä oppimaan ja koulutus edistyy parhaiten.

Rento ja rauhallinen tunnetila

Koiran tunnetilalla on hajuharjoittelussa suuri merkitys, sillä stressi vaikuttaa sekä koiran oppimiseen että hajuaistiin. Tee siis harjoitukset rauhallisessa ympäristössä, jossa koira on rento ja häiriöitä ei ole paljon.

Rento ja rauhallinen tunnetila on hyvä huomioida jokaisessa harjoituksessa.

Pyydä aluksi koira rauhoittumaan ja aloita harjoitus tai anna etsintävihje, kun koira on rauhallisessa ja keskittyneessä tunnetilassa. Jos koira kierrokset kasvavat liikaa koulutushetken aikana, tehkää uusi rauhoittumisharjoitus. Jatkakaa vasta, kun koira on taas sopivassa tunnetilassa. Kun koirasi oppii säätämään tunnetilaansa jo hajuharjoittelun alkuvaiheessa, teette arvokasta pohjatyötä tuleville etsinnöille. Näin koirasi on mahdollista etsiä ja työskennellä keskittyneesti myös haastavammissa ympäristöissä sekä häiriöiden kanssa.

Käsittele hajua huolellisesti

Ennen ensimmäisiä harjoituksia on hyvä tutustua kohdehajun käsittelyyn Ilomme kurssin Tutustu Nose Workiin harjoitusten avulla. Koiran hajuaisti on todella herkkä, joten yksi tippa kohdehajua riittää imeytettynä esim. harso- tai vanulapun palaan, huopatassuun tai muuhun vastaavaan materiaaliin. Käsittele kohdehajua huolellisesti, näin varmistat laadukkaan harjoitusympäristön.

Etsintä, motivaatio ja ilmaisu -kurssin suorittaminen

Ennen ensimmäisen harjoituksen aloittamista on hyvä kuunnella kurssin introluento. Siinä käydään läpi asioita, joita  harjoituksissa on hyvä huomioida. Kiinnittämällä huomiota näihin seikkoihin, et vahingossa vahvista ei-toivottuja käytöksiä vaan autat koiraasi oppimaan toivotun käytöksen.
Etenemällä harjoitus kerrallaan rakennatte vahvaa perustaa tulevalle hajuharrastukselle. Hyvä oppimisilmapiiri on tärkeä osa harjoittelua.

Muista:

  • olla itse rauhallinen
  • antaa koirallesi aikaa oppia ja oivaltaa
  • pitää koulutushetket tarpeeksi lyhyinä
  • varmistaa, että sinulla on koiralle mieluisa palkka, jonka eteen se on valmis työskentelemään

Mukavia harjoitushetkiä!