Nose Work 1: Hajutyöskentelyn alkeet

Tervetuloa tutustumaan hajutyöskentelyn mielenkiintoiseen maailmaan!

Tällä kurssilla saat kaikki tarvittavat tiedot päästäksesi alkuun Nose Work harrastuksessa. Tämän kurssin kaikki harjoitukset voit tehdä omassa kodissa juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Kurssi etenee vaiheittain, joten harjoitukset kannattaa tehdä järjestyksessä ja siirtyä seuraavaan, kun koira osaa edellisen harjoituksen sujuvasti. Jos koira muuttuu epävarmaksi, helpota harjoitusta tai palaa edeltävään harjoitukseen vahvistamaan koiran osaamista. Nuuskuttelu on koiralle haastavaa, joten se voi väsyä hyvinkin nopeasti varsinkin harjoittelun alkuvaiheessa. Pidäthän siis harjoitushetket muutaman minuutin mittaisina. Näin koirasi on virkeä oppimaan ja koulutus edistyy parhaiten.

Hajuharjoittelu kannattaa aloittaa rauhallisessa paikassa, jossa koira on rento ja häiriöitä ei ole paljon. Rento ja rauhallinen tunnetila on hyvä huomioida alusta alkaen. Opeta koira rauhoittumaan ja luopumaan ennen koulutuksen aloittamista. Tätä voit harjoitella ennakkoon ILOMME -kursseilla Itsehillintä ja Rauhoittuminen.

Kun koira tarjoaa sinulle rauhoittumisen, voit aloittaa hajuharjoittelu tuokion. Jos koira innostuu liikaa koulutushetken aikana, tehkää uusi rauhoittumisharjoitus ja jatkakaa hajuharjoittelua vasta sitten, kun koira on taas sopivassa tunnetilassa. Tunnetilan hallinnasta on paljon hyötyä jatkossa, kun aloitatte hajun etsimisen eli koira on hyvä rauhoittaa odottamaan ennen etsintäluvan antamista.

Näin koirasi on sopivassa tunnetilassa etsimään ja työskentelemään, sillä stressi vaikuttaa sekä koiran oppimiseen että hajuaistiin.

Ennen ensimmäisiä harjoituksia on hyvä tutustua kohdehajun käsittelyyn Ilomme kurssin Tutustu Nose Workiin harjoitusten avulla. Harjoittelussa käytettäviä hydrolaatteja voit hankkia esim. hajutyöskentelytarvikkeita myyvistä verkkokaupoista, koirakouluista tai hyvin varustelluista koiratarvikeliikkeistä. Vaikka käytämmekin näissä harjoituksissa Nose Workin 1-luokan hajua (eukalyptushydrolaatti), voit halutessasi opettaa samalla tavalla koiran tunnistamaan ja etsimään jonkin muun turvallisen hajun (esim. tee, mauste tai sieni).

Hajutyöskentelyn alkeet -kurssi sisältää seuraavat harjoitukset

Valmistelut ennen harjoituksia

Harjoitus 1: Kohdehajun nuuskuttaminen

Harjoitus 2: Hajupurkki ja tyhjät purkit

Harjoitus 3: Kohdehaju ja häiriöhajut

Ennen ensimmäisen harjoituksen aloittamista on hyvä tutustua kahteen VINKKI videoon, joissa käydään läpi yleisimmät ongelmatilanteet hajuharjoittelun alkuvaiheessa. Kiinnittämällä huomiota näihin seikkoihin, et vahingossa vahvista ei-toivottuja käytöksiä vaan autat koiraasi oppimaan toivotun käytöksen.

Etenemällä harjoitus kerrallaan rakennatte vahvan perustan tulevalle hajuharrastukselle. Muista pitää yllä hyvä oppimisilmapiiri olemalla itse rauhallinen, antamalla koirallesi aikaa oppia ja oivaltaa sekä pitämällä koulutushetket tarpeeksi lyhyinä ja varmistamalla, että sinulla on koiralle mieluinen palkka, jonka eteen se on valmis työskentelemään.

Mukavia harjoitushetkiä!