Luento: Hihnassa vetäminen

Vetäminen on yksi yleisimpiä ongelmakäytöksiä koirilla. Se voi johtua monista asioista, mutta yhtä kaikki se on sekä koiralle että taluttajalle epämiellyttävää.

 

Hihnassa vetäminen -luento koostuu seuraavista osista:

  • Osa 1: Syitä hihnassa vetämiselle (13:14)
  • Osa 2: Välineiden valinta (16:49)
  • Osa 3: Hihnassa vetäminen yleisesti (41:41)
  • Osa 4: Kohteita päin vetäminen (25:40)
  • Luennon kesto yhteensä noin 1,5 tuntia.

Luento on jaettu osiin siksi, että tiettyyn aiheeseen on helpompi palata uudelleen, eikä luentoa tarvitse kuunnella kerralla loppuun saakka. Voit helposti merkitä luennon osat suoritetuiksi ja tiedät heti, mistä jatkaa luentoa seuraavalla kerralla.

 

Osa 1: Syitä hihnassa vetämiselle

Tässä osiossa puhutaan siitä, miksi hihakäytöksen oppiminen on vaikeaa ja mietitään syitä sille, miksi koira vetää hihnassa. Onko kyse ehkä stressistä, kohteita kohti vetämisestä, innokkuudesta, kivusta tai ehkä siitä, että koiralla vain on nopeampi kävelytahti? Jotta voimme opettaa koiran kulkemaan hienosti hihnassa, on meidän ymmärrettävä syitä haasteellisemman hihnakäytöksen taustalla.

Osa 2: Välineiden valinta

Vetämisen estämiseen tarkoitetut tuotteet. Onko niistä apua ja mitä haittaa niistä voi olla? Miten hihnavalinnalla ja omalla hihnan käytöllä voidaan vaikuttaa hyvään hihnakäytökseen ja edesauttaa hihnassa vetämisen loppumista? Entä, jos pannan tilalla käytetään valjaita? Vaikuttaako valjaiden käyttäminen hihnakäytöksen opettamiseen? Voiko kuonopanta olla tarpeellinen apuväline? Näihin ja moniin muihin ulkoiluvälineisiin liittyviin kysymyksiin vastataan tässä hihnaluennon osassa.

Osa 3: Hihnassa vetäminen yleisesti

Tässä osassa puhutaan vetämisestä yleisesti. Mitä kannattaa huomioida hihnalenkkeilyn ohella? Mikä hihnassa kulkemisessa oikeasti on tavoitteena? Mitä koiralle halutaan opettaa ja miten koira ymmärtää asian? Näiden asioiden lisäksi tässä osassa pohditaan sitä, millaisia taitoja koiralla tulee olla. Tässä osiossa käydään läpi erilaisia harjoituksia, joilla hyvää hihnakäytöstä ja hihnassa vetämättä kulkemista voidaan opettaa.

Osa 4: Kohteita päin vetäminen

Lopuksi pohditaan vielä sellaista tilannetta, jossa koira vetää kohti tiettyä kohdetta. Tässä osassa pohditaan syitä kohdetta kohti vetämiselle sekä sitä, miten koira voidaan auttaa tilanteessa ja sitä kautta parantaa hihnakäytöstä. Osio sisältää paljon vinkkejä paremman hihnakäytöksen edesauttamiseksi.

 

 

Luento on alunperin julkaistu ZenKoiran verkkokoulussa.

 

Tutustu kouluttajaan – Lue Saaran esittely alta!

 

 

”Olen Saara Junttila – väitöskirjatutkija, jonka intohimona on ymmärtää koirien käyttäytymistä koko ajan syvemmin, ja jakaa tätä tietoa mahdollisimman monelle. Kiinnostukseni myötä päädyin Iso-Britanniaan opiskelemaan kandidaatin ja maisterin tutkinnot eläinten käyttäytymisestä, keskittyen erityisesti koirien ja kissojen ongelmakäytökseen. Tämän jälkeen olen työskennellyt koirankouluttajana englantilaisessa rescuekoirakeskuksessa ja Suomessa koirien käytösneuvojana. Kirjoitan blogia nimeltä ZenKoira, jossa tavoitteenani on alusta alkaen ollut lisätä koiranomistajien ymmärrystä koirien käyttäytymisestä, kouluttamisesta ja hyvinvoinnista, jotta arki helpottuisi sekä koirille että omistajille. Vielä syvemmin jaan tietoa näistä aiheista videoiden muodossa ZenKoira-verkkokoulussa. Tällä hetkellä teen väitöskirjaa koirien kognitiivisista piirteistä smartDOG-testituloksiin perustuen. Kotoa löytyy oma rescue-koira nimeltä Jessie, joka on opettanut minulle valtavan paljon haastavan koiran kanssa elämisestä.

Tavoitteeni on parantaa sekä koirien että koiranomistajien hyvinvointia tarjoamalla ajantasaista ja tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa koirien käyttäytymiseen liittyen. Haluan ennen kaikkea ennaltaehkäistä käytösongelmien syntymistä tai pahenemista, jotta entistä harvemmin päädyttäisiin siihen pisteeseen, että koirasta jouduttaisiin luopumaan. Koen, että hyvin usein ongelmien taustalla on ymmärryksen puute; siksi monesti pelkkien koulutusvinkkien sijaan haluankin keskittyä kokonaisvaltaisemmin koiran käyttäytymisen taustoihin. Käyttämäni koulutusmenetelmät perustuvat positiiviseen vahvistamiseen ja lempeisiin, koiralähtöisiin menetelmiin, joissa koiran hyvinvointi on aina etusijalla. Olen Suomen eläintenkouluttajat ry:n jäsen, ja näin sitoutunut noudattamaan heidän eettisiä sääntöjään.”

 

Tervetuloa luennolle!