Hyppytekniikka: opi hyppytekniikan perusteet verkossa

Hyppytekniikka -kurssilla paneudumme hyppyjen sekä fyysisten edellytysten että taitojen asteittaiseen rakentamiseen alkeista/nuoresta koirasta kohti ratavalmiutta kaikissa hyppäämistä vaativissa koiraurheilulajeissa.

Kurssi koostuu kolmesta eri osasta

 • Luento
 • Hyppyyn valmisteleva harjoittelu
 • Hyppytekniikka

Mitä on hyppytekniikkakoulutus

Hyppytekniikka-verkkokurssi perustuu Susan Salon kehittämään metodiin. Susan Salon kokemus ja osaaminen on peräisin esteratsastuksesta, josta hänellä on yli 35 vuoden kokemus. Susan siirsi osaamisensa koiramaailmaan ja näin syntyi kattava ympäri maailmaa levinnyt menetelmä. 

Se, että koirasi pystyy hyppäämään, ei tarkoita, että se tietää miten hypätä.

Susan Salon ajatus on että hyppääminen on taito, joka rakentuu koiralle pikkuhiljaa kokemuksien ja oppimistilanteiden myötä. Ihmisen tehtävänä on mahdollistaa koiran oppiminen – ei ratkaista hyppäämisen tehtäviä sen puolesta. Tällä kurssilla koirasi ei vain opi hyppäämään, se oppii rakastamaan hyppäämistä!

Tuloksena on sujuvaa, turvallista ja tehokasta hyppäämistä.

Kurssiin kuuluu harjoituksia, joissa koirasi oppii hyppäämisen perustaitoja sekä saatte käyttöönne hyppytekniikan perusharjoitteita. Kurssin on ILOMME-palveluun suunnitellut ja toteuttanut Laura Sutinen.

Laura on koulutettu hyppytekniikkakouluttaja.

Voit tutustua Lauraan paremmin täältä

Hyppääminen on taito

Kuinka paljon olet käyttänyt aikaa hyppyosaamiseen? Vai luotatko siihen, että koska koirasi pystyy hyppäämään, se myös tietää miten hypätä. Läheskään kaikki koirat eivät tiedä. 

Koirasi voi oppia hyppäämään taitavammin ja nopeammin. 

Hyvä hyppytekniikka tuo koirasi suoritukseen itsenäisyyttä, nopeutta sekä varmuutta. Kurssin harjoitukset kehittävät lihasvoimaa sekä vähentävät hyppäämisen fyysistä kuormitusta. Näin myös loukkaantumisriski pienenee.

Kun olet kouluttanut koirallesi hyppäämisen taidot, voit antaa vastuun hyppytehtävän suorittamisesta sille itselleen. 

Näin koirasi 

 • ei käytä ylimääräistä aikaa hyppyjen päällä
 • ei tarvitse ylimääräisiä askeleita
 • ei tarvitse ponnistaa hyppyjä pitkäksi kääntyessään. 

Kaikki nämä ovat hyppäämisen taitoon liittyviä ominaisuuksia

Hyppäämisen hallitseva koira suorittaa hyppytehtävät itselleen parhaiten sopivimmalla tavalla. Sinun tehtäväksesi jää antaa vain lisäapuja – esimerkiksi kertoa minne ollaan menossa. 

Mitä kurssi sisältää

Luento.

Kurssi alkaa Laura Sutisen videoluennolla. Laura kertoo sinulle, mistä hyppytekniikassa on kyse ja miksi taitoa on syytä harjoitella. Saat yleiskuvan harjoittelusta ja tärkeää tietoa, siitä miten harjoittelussa edetään.

Valmistavat harjoitukset.

Tällä kurssilla tarjoat koirallesi mahdollisuuden opetella ensin hyppäämisen osataitoja. Kurssiin kuuluu seitsemän harjoitusta, jotka valmistelevat koiraasi hyppäämiseen.  Harjoituksissa kehitetään myös koiran fysiikkaa. Näin koiralle luodaan edellytyksiä hypätä turvallisesti ja tehokkaasti.

Koira hyppää nopeammin ja loukkaantumisriski pienenee.

Hyppytekniikkaharjoitukset.

Kun koira  luottaa osaamiseensa, jää sinun tehtäväksesi antaa vain lisäapuja hyppytehtävän suoritukseen. Taitavan ja varman koiran hyppysuoritus on itsenäinen ja varma.  Kurssiin kuuluu neljä esteillä suoritettavaa hyppytekniikan perusharjoitusta.

 • Hyppytekniikan perussarja
 • Set point-harjoitus
 • Kasvava sarja
 • Hevosenkenkä-harjoitus

Mitä koira oppii

Hyppytekniikka-kurssilla koirasi saa taitoja, joita se tarvitsee hypätessään. Kurssin harjoitusten myötä koirasi koordinaatio ja motoriset taidot kehittyvät. Harjoituksissa kehitetään myös koirasi ponnistuskoneistoa eli koiran voimantuottoa.

Vaivatonta ja helppoa hyppäämistä!

Hyppääminen vaatii koiralta myös tasapainoa sekä kehonhallintaa. Vahva ja tasapainoinen suoritus syntyy harjoittelun myötä. Tämä kurssi on suunniteltu luomaan hyppäämisestä koirallesi taito, johon se voi luottaa. 

Taito ja varmuus antavat pohjan itsenäiseen hyppysuoritukseen.

Kenelle kurssi sopii

Hyppääminen ja sen taito yhdistetään koiralajeissa usein koskemaan agilitya. Mutta tiesithän, että hyppäämiseen liittyvä harjoittelu hyödyttää kaikkia säännöllisesti hyppääviä koiria? Kyseessä on muutakin kuin vain agilityyn liittyvää harjoittelua.

Hyppytekniikan harjoittelun myötä koiralle syntyy taito käyttää kehoaan monipuolisesti!

Tästä syystä harjoittelusta hyötyvät myös pk- ja tokokoirat.  Hyppytekniikkaharjoittelu auttaa myös näiden lajien keholle aiheuttaman kuormituksen jakautumiseen tasaisesti.  

Koiran kehossa tulee säilyttää hyvä lihastasapaino sekä molemminpuolinen koordinaatio. 

Suurin osa hyppytekniikaharjoittelun perusharjoitteista kehittää myös koiran laukkaa, ja laukassa suoritetaan suurin osa tokon ja pk-tottiksen liikkeistä. Tämänkin vuoksi myös pk- ja tokokoirat hyötyvät hyppytekniikkaharjoittelusta todella paljon.

Agility

Hyppy on agilityradan yleisin este. Kellotamme puomeja ja keppejä, mutta kuinka usein kiinnitämme huomiota koiran hyppysuoritukseen nopeuden näkökulmasta?

Ratatreeneissä hyppyesteitä saattaa radalla olla 15. Ei tarvita kuin muutama toisto ja koirasi onkin hypännyt jo 50 hyppyä. Jos treeni on pitkä, koiran mittariin saattaa kertyä lähes sata hyppyestettä. 

Koira joka tietää miten hypätä, rasittaa kehoaan vähemmän, sen keho kuormittuu tasaisemmin ja sen loukkaantumisriski on pienempi. Sinun tarvitsee vain käyttää aikaa taidon kehittämiseen – anna koirallesi mahdollisuus oppia.

Tämä kurssi on sinua ja koiraasi varten, jos

 • haluat kehittää koirasi kykyä hypätä itsenäisesti
 • tavoitteesi on, että koirasi rakastaa hyppäämistä!
 • olet valmis käyttämään aikaa koirasi hyvinvoinnin varmistamiseen

Iloa harjoitteluun!