Aktivoiva alkulämmittely urheilukoiralle

Lämmitteletkö koirasi ennen lajiharjoitusta? Oletko ikinä pysähtynyt miettimään, miksi lämmittely tehdään ja kuinka se olisi järkevintä suorittaa?

Lajiharjoitusta edeltävä alkulämmittely on tärkeä ja suurelle osaa koiraharrastajista luonnolliseksi osaksi harjoittelua vakiintunut käytäntö. Keskimäärin lämmittelyyn käytetään 20-30 minuuttia per treeni, mikä tarkoittaa vuositasolla kahdesti viikossa harjoittelevan koirakon osalta noin 35 tuntia, useammin harjoittelevien osalta vielä enemmän.

35 tuntia vuodessa: melkoisen paljon aikaa. Kuinka voisit hyödyntää sen optimaalisesti?

Tällä kurssilla esitetyn lämmittelyn tehtävänä on valmistaa koiran elimistö ja mieli tulevaa harjoitusta varten. Kurssin harjoitukset ovat sovelluksia ihmisiurheilijoille tieteellisen tutkimusnäytön pohjalta kehitetystä aktivoivasta alkulämmittelystä. Tutkimuksessa todettiin, että salibandyn pelaajien vammautumisriski puolittui, kun he suorittivat kahdesti viikossa aktivoivan alkulämmittelyn (Pasanen, Kati. 2009. Floorball injuries : epidemiology and injury prevention by neuromuscular training). 

Lämmittelyn tavoite

Lämmittelyn tavoite on valmistella elimistö tulevaan haasteeseen. Tähän kuuluu

  • kudosten lämmittäminen harjoitusta varten
  • hengitys- ja verenkiertoelimistön käynnistäminen
  • hermolihasjärjestelmän herättely
  • tulevassa harjoituksessa tarvittavien lihasten sekä tukilihasten aktivointi.

Oikein suoritettuna lämmittely lisää keskittymistä ja valmistelee myös koiran vireystilaa tulevaan harjoitukseen.

Aktivoivan lämmittelyrutiinin rakenne

Kurssilla opit nelivaiheisen lämmittelyrutiiniin. Se aloitetaan maltillisesti ja tehoja nostetaan vähitellen. Sinun kannattaa käyttää koirasi lämmittelyyn aikaa  noin 20-30 minuuttia. Käytetty aika riippuu koirasi peruskunnosta:  lämmittelyn ei ole tarkoitus väsyttää vaan valmistella tulevaan harjoitukseen.

Kenelle?

Urheilukoiran aktivoivasta alkulämmittelystä hyötyvät erityisesti nopeutta, voimaa ja koordinaatiota lajeissaan tarvitsevat urheilukoirat, mutta alkulämmittely sopii myös jumpaksi kotikoirille, kehonkäyttö harjoitteiksi pennuille tai aktivoinniksi senioreille. Senioreiden harjoittelussa suosittelemme, että jätät pois  Voimantuoton tehostus  -harjoituksen. Se on kurssin neljäs vaihe.

Tervetuloa kurssille!

 

Yhteistyössä: