Mitä agility on?

Agility on laji, joka saa endorfiinin virtaamaan sekä koirassa, että ohjaajassa. Se on urheilulaji, jossa ohjaaja saa laittaa itsensä peliin tasavertaisesti koiransa kanssa.

 

Miten agilityssä menestytään?

Agilityradat koostuvat erilaisista hyppyesteistä, putkista sekä pujottelu- ja kontaktiesteistä. Tarkoituksena on suorittaa rata virheettömästi mahdollisimman nopeasti lähdöstä maaliin. Voittaja on se, joka onnistuu tehtävässä nopeimmin ilman virhepisteitä.

Agilitykoiran opettaminen alkaa yksittäisten esteiden opettelusta sekä oikeanlaisen tunnetilan virittämisestä. Koiran tulee olla hyvin motivoitunut tekemisestään. Samanaikaisesti sen pitää olla myös keskittynyt niin, että esteet tulevat huolellisesti suoritetuksi. Liian kiihkeästi lajiin suhtautuva koira karkaa kaarteissa liian pitkälle menettäen näin aikaa ja lisäksi koiran riski loukkaantua kasvaa.

Ilomme -koulutusmenetelmän tapa rakentaa agilitytaitoa on opettaa esteet aluksi matalalla vireystilalla. Vireystasoa kasvatetaan sopivaksi, kun esteet osataan suorittaa täsmällisesti ilman turhia riskejä.

Agilityn taidot

Agilitytaitoon kuuluu esteosaamisen lisäksi myös ohjauksen taidot. Agilityohjaus perustuu ohjaajan ohjausvihjeistä muodostuvaan tietynlaisen säännöstöön. Ne ovat ikään kuin liikennesäännöt, joita seuraamalla koira suoriutuu toivotuista tehtävistä. Ohjaustaidoista opit lisää edistyneemmillä kursseilla.

Tervetuloa Ilomme agilityn maailmaan!

Kurssi on katsottavissa 30.6.2023 saakka, sen jälkeen se posituu ILOMME-palvelusta.