Koiran käyttäytyminen ja persoonallisuus

Koiran käyttäytyminen ja persoonallisuus – Katriina Tiira. Vaikka en ole koskaan tehnyt kirja-arvostelua, tässä minä huomaan sellaista kirjoittavani. Sain eteeni uusimman koiriin liittyvän kirjan ja se on niin erinomainen, että minun oli aivan pakko!

Katriina Tiira, kirjassaan Koiran käyttäytyminen ja persoonallisuus, sanoittaa koirapuistojen kielellä sitä tutkijoiden keskenäistä keskustelua mitä eläinten kognitiivisista kykyjen tutkimuksessa on viimeiset 20 vuotta käyty. Se jatkaa kohti käytäntöä siitä, mihin Helena Telkänranta, Tuire Kaimio, Elisa Aaltola ja muut asiantuntijat ovat päässeet.

Katriina lyö kirjassaan kansien väliin sellaiset faktat, että paatuneimmankin laumanjohtajan on vaikea jättää niitä huomiotta. Siinä kuvataan hämmästyttävällä tarkkuudella sitä mitä koira käyttäytymisen takana on ja miten sen persoonallisuus siihen vaikuttaa.

Henkilökohtaisesti minulle tämä kirja edustaa sitä fantastista aikaa jolloin saan olla eläintenkouluttaja ja vieläpä suomalainen sellainen. Täällä eläinten tunteiden ja tietoisuuden keskustelun taso ylittää kaikki kuvitelmat. Tuntuu hyvältä lukea kaikki nämä asiat joista puhun työssäni päivittäin tällä painokkuudella. Jos olet joskus katsonut koiraasi silmiin ja uskonut nähneesi siellä ymmärrystä, olen varma että pidä tästä kirjasta. Se tarjoaa samaistuttavia kuvauksia siitä, miltä tuntuu olla koira.

Kirja osuu maaliinsa kaikissa tapauksissa – paitsi yhdessä. Se väittää, että rankaisuun perustuvat koulutustavat olisivat jo pääosin menneisyyttä. Ainakaan, nyt vuonna 2019 näin ei ole ja koiran lyöminen tai selättäminen koulutustilanteissa on yhä suosittua. Yhä edelleen lukemattomat ja tietämättömät kouluttajat vahvistavat asemaansa kuvitteellisena laumajohtajina ja aiheuttava henkisiä traumoja koirille. Koirat ansaitsevat parempaa – ILOMME!

Klassikko joka kuuluu jokaisen valveutuneet koiran omistajan kirjahyllyyn nyt ja tulevaisuudessa. Koko Ilomme tiimi onnittelee Katriinaa tästä erinomaisesta kirjasta!

★★★★★

Katriina Tiira (biologi, FT) on tutkinut eläinten käyttäytymistä yli 20 vuoden ajan. Hän on julkaissut aiheesta kymmeniä tieteellisiä artikkeleita ja on suosittu luennoitsija. Vuonna 2016 Katriina perusti smatDOG:n, joka tekee ensimmäisenä maailmassa koirien kognitiivisten ominaisuuksien testausta. Katriina on myös ILOMME kouluttaja ja hänen kurssinsa:  LOPPU REMMIRÄHINÄLLE – löytyy täältä!

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti