Koiran ensiapulaukun sisältö

Ensiapulaukku – se punainen paketti, joka löytyy jokaisen autosta ja usein myös lääkekaapin perältä, mutta johon valitettavan harva on oikeasti tutustunut ajatuksella. Milloin viimeksi olet muistanut ottaa oman tai koirasi ensiapulaukun mukaan viikonloppureissulle tai tarkistanut, löytyykö laukusta todella juuri teidän seikkailuihin sopivat materiaalit? Toivottavasti tästä ei ole kovin kauaa!

Ensiapulaukun sisällössä on paljon ns. pysyviä elementtejä, joiden todella kannattaakin olla mukana aina, mutta samaan aikaan laukun sisältöä on hyvä tarkastella myös “seikailukohtaisesti”. Siinä missä koirat eroavat toisistaan piirteiltään, voivat myös niiden ensiaputarvikkeiden tarpeet erota toisistaan. Myöskään kaikki seikkailut eivät ole keskenään samanlaisia, eikä talvisilla retkillä välttämättä ole tarvetta vaikkapa punkkilassolle.

 

Mitä sieltä koiran ensiapulaukusta sitten kannattaisi löytyä ja missä tilanteissa?

 

Sidetarvikkeita

Ensiapulaukusta olisi hyvä löytyä perus sidetarvikkeet erilaisia tassu- ja anturahaavoja varten. Ihmislaukunkin sidetarvikevalikoima on laaja ja hyvä, mutta oletko kokeillut koskaan sitoa “ihmistarvikkeilla” kesken luontoretken tullutta anturahaavaa? Niinpä – on muuten puoli hehtaaria metsää hyvinkin nopeasti mukana tassupaketissa. Koirien ensiapulaukkuun kannattaakin varata perinteisen sideharson, sidetaitosten ja teipin lisäksi itseensä tarttuvaa sidettä tai koiran tossuja suojaamaan pakettia roskilta ja likaantumiselta. Lisäksi mukana kannattaa pitää pieni määrä vanua oikeaoppisen tassusiteen tekemisen varalta (opetellaan sitä vähän myöhemmin koirien ensiapukurssilla!). Jos joutuu olemaan tekemisissä koiran veren kanssa, ei ole lainkaan huono ajatus vetäistä käteen suojahansikkaita.

Seikkailuilla voi sattua myös pienempiä haavereita, jotka eivät tarvitse sitomista tai erityistä suojaamista ulkoiselta lialta. Näitä varten kannattaa varata mukaan haavapuhdistetta ja esimerkiksi hunajavoidetta. Koska kauluri on usein aikamoisen iso ensiapulaukkuun pakattavaksi, kannattaa jo etukäteen miettiä, miten estää “kenttäolosuhteissa” koiran haavojen hoitamisen nuolemalla – nuoleminen nimittäin ylläpitää haavoissa mahdollista tulehdusta, eikä näin ollen ainakaan nopeuta niiden paranemista. 

 

“Voi ei nyt se söi sen” -tarvikkeet

Maailman nirsoinkin koira voi hyvin huonolla tuurilla onnistua nappaamaan ulkoa epäillyttävän makkaranpalasen, jonka mahdollisista tarkoituksella lisätyistä haitallisista aineista ei ole varmuutta. Joskus vaaratilanteen voi aiheuttaa myös turvalliselta vaikuttanut lelu, josta koira saa nielaistua palasen, joka voi edelleen aiheuttaa ongelmia suolitukoksen muodossa. Tällöin tarve oksetukselle voi tulla yllättäen eteen ihan iltapissityksellä tai kotona sunnuntai-iltaa viettäessä. Näitä tilanteita varten on hyvä löytyä joko pieni määrä suolaa tai 3-prosenttista vetyperoksidia. Jos et tiedä miten koira oksetetaan, konsultoi aina päivystävää eläinlääkäriä. Koirien ensiapukurssilla tullaan käymään läpi myös se, milloin ja miten oksetus tapahtuu kotona.

Jos vierasesineen syömisestä on aikaa, voi eläinlääkäri tapauskohtaisesti ohjeistaa myös parafiiniöljyn annostelun. Näitäkin tilanteita varten ensiapulaukusta kannattaa löytyä parafiiniöljyä, koska kummasti myös näillä tapauksilla on taipumus osua niille sunnuntai-illoille, kun mikään paikka ei ole auki.

 

Saksia, pihtejä ja pinsettejä

Erityisesti kesäisin punkkialueella liikkuessa punkkipihdit, -koukut tai -lassot ovat jo lähes ilmiselvä valinta ensiapulaukkuun. Itse olen kokenut punkkilasson kätevimmäksi pienimpienkin punkkien poistoon, mutta haluan muistuttaa, että paras punkinpoistoväline on aina se, mikä just sun käteen sopii parhaiten ja millä saat punkin helpoiten irti! Muutoin seikkailuilla voi tulla milloin mitäkin tarvetta saksille tai pinseteille; pieni tikku pitää saada pois omasta tai koiran käpälästä, mahdollisen haavan puhdistamiseksi alueelta pitää saada saksittua vähän pitkiä karvoja pois jne…

 

No pitääkö sitä kyytablettia nyt antaa vai ei?

Punkkien ohella toiset kesien ikäviä tilanteita aiheuttavat luonnoneläimet ovat kyykäärmeet ja ampiaiset/muut pistävät hyönteiset. Kyytablettia ei tule antaa omatoimisesti koiralle (etenkään kyykäärmeen pistokseen), vaan ennen tabletin antamista kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Tabletteja käytetään kuitenkin esimerkiksi ampiaisenpiston oireiden helpottamiseen, jolloinka voidaan taas välttyä yhdeltä sunnuntai-illan sykkeennostatukselta, kun tabletteja löytyy omasta laukusta eläinlääkärin ohjeistaessa niitä antamaan.

 

Silmähuuhde 

Koirat ovat tehokkaita työntämään päänsä milloin mihinkin heinikkoon, eikä ole lainkaan epätavallista, että nekin saisivat seikkailuillaan silmiinsä erilaisia roskia. Tilanteet ratkeavat usein itsestään, mutta mitä jos ei ratkeakaan? Ei ole lainkaan huono idea pitää mukana myös silmähuuhdetta itsepintaisempia roskia varten.

 

Massu voi mennä sekaisin matkallakin

Koiran ripuli ei katso aikaa tai paikkaa, ja uskokaa pois – myös ripuli on mukavampi ottaa vastaan tilanteeseen varautuneena. Saatavilla kannattakin pitää erilaisia lemmikkikaupoista tai eläinklinikoilta saatavia suolistotukivalmisteita kuten maitohappobakteereita ja prebiootteja. Jos ripuli kuitenkin äityy kovasti, ja koira alkaa olla jo yleisvoinniltaan normaalia heikompi, kannattaa näissäkin tilanteissa nostaa herkästi katsetta pois omista kaapeista ja konsultoida eläinlääkäriä.

 

“No onko sillä kuumetta?”

Lemmikeille on olemassa omia kuumemittareita, mutta myös ihmisten kuumemittareita voi käyttää (varovasti ja hyvää hygieniaa noudattaen!) koiran lämmön mittaamiseen peräsuolesta. Kuumeen mittaamalla saa usein tietoa tilanteen vakavuudesta tai tarpeesta hakeutua eläinlääkäriin. Huomaathan lämpöä mitatessa, että koiran lämpö on luonnostaan korkeampi kuin ihmisen (n. 38-39 astetta), ja lämpö voi kohota lievästi myös stressaavissa tilanteissa. Lämmön mittausta kannattaa harjoitella sekä itsensä että koiransa vuoksi, mutta myös siksi, että tietää mikä oman koiran lämpö on normaalitilanteessa.

Koiran omat lääkkeet

Siinä missä ihmisilläkin on omia henkilökohtaisia lääkityksiä, voi niitä olla koirillakin. Pystyisitkö ehkä varaamaan ensiapulaukkuun kaiken varalta vaikkapa viikonlopun ajaksi lemmikin lääkkeitä inhimillisten unohdusten varalle?

 

Mistä apua isomman hädän sattuessa?

Kattavinkaan ensiapulaukku ei pelasta kaikelta, ja joskus on päästävä eläinlääkäriin. Etelä- Suomessa päivystävän eläinlääkärin yhteystietojen löytäminen voi tapahtua yhdellä googletuksella nopeasti, mutta jo vaikkapa Pohjanmaalle siirtyessä viikonloppupäivystyskuviot ovatkin jo huomattavasti monimutkaisempia, eikä oikeassa hädässä halua enää joutua selvittämään, mihin pitäjään tänä viikonloppuna tulisi ajella apua saadakseen. 

 

Ja samat ensiaputarvikkeet vielä tiivistettynä listaksi – poimi tästä juuri sun koiralle ja teidän seikkailuille sopiva setti!

  • sideharso
  • sidetaitoksia
  • vanua
  • koiran tossu tai itseensä tarttuvaa sidettä suojaamaan maastossa tehtävää tassusidettä
  • haavapuhdiste
  • suojakäsineet
  • voide ihorikkojen hoitoon
  • kauluri
  • 3% vetyperoksidia tai suolaa
  • parafiiniöljy
  • maitohappobakteerit ja probiootit
  • kyytabletti
  • silmähuuhde
  • kuumemittari
  • koiran henkilökohtaiset lääkkeet
  • alueen päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot

 

Lisää vinkkejä ja ohjeita koiran ensiapuun saat Koiran Ensiapukurssilta.

 

Tämän artikkelin on kirjoittanut huippuosaava eläinlääketieteen opiskelija Mima, johon voi tutustua Instagramissa @vet.mima

 

 

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti