Juoksupuomi taipaleella

Juoksupuomi on siintänyt jo vuoden päivät mielessäni. Visiossani Riemu kiitää pitkin puomia osuen täydellisesti takajalkaosumana. Visioni on niin vahva, että jo hieman ahdistaa alkaa treenaamaan juoksaria kunnolla kuntoon. Tiedän, että juoksupuomi ei ole aina helppo eikä yksinkertainen projekti saada koira ymmärtämään mitä tavoitellaan. Joten jo se aiheuttaa treenaamisen suhteen pientä epävarmuutta ja epäröintiä lähteä toteuttamaan visiota.

Joten lopputulemana projekti juoksari ei etene, koska en ole rohjennut edetä peläten opettavani huonosti. Mikä on ehkä naurettavaa. Jos opettaa jotain ensimmäistä kertaa ikinä, ei voi tietää kaikkea eikä ymmärtää kaiken merkitystä, vaikka toinen yrittäisi asiaa selittää tai olisi nettikurssi apuna. Mokia sattuu, isompia tai pienempiä. Yleensä ne mokat saa myös korjattua.

Tarvitsen tavoitteita

Ajatukseni oli talvella, että kesällä meillä olisi juoksupuomi viimeisiä silauksia vaille valmis ja olisin treenannut kevään ahkerasti. Sitten tuli korona ja mikä ihana tekosyy, ja myös oikea syy, se olikaan viivästyttää treenaamista. Kuulun niihin ihmisiin, jotka tarvitsevat tavoitteita saadakseen treenattua asiaa. Tavoitteet auttavat myös pitämään lopputuleman kirkkaampana mielessäni eikä se huku muiden treenattavien asioiden joukkoon jonnekin listan loppupäähän. Silloin en jää niin herkästi toistamaan samoja treenejä kerta toisensa jälkeen. Niitä, jotka mahdollisesti onnistuvat jo hyvin ja ovat kivoja treenailla. Joten tavoitteeni on saada puomi kuntoon ulkotreenikaudella. Kesän myötä, kun on mahdollisuuksia treenata runsaammin. Lisäpontta voisi asettamalla kisatavoitteen loppuvuodeksi, ehkä.

Sisäinen motivaatio

Korona-aika on ollut itselleni ajatuksia herättävä oman elämän ajankäytön suhteen. Harrasrusrintamalla on tapahtunut jonkin verran karsintaa ja panostus on muuttunut lajien osalta. Tuntui, että jotain on tehnyt oikeastaan tottumuksesta, vaikka kivaa onkin ollut puuhastella. Vapautunut aika antaa myös tilaa inspiroitumiselle ja uusille tavoitteille. Sisäisen motivaation täytyy olla kohdillaan, jotta on valmis ottamaan haasteen vastaan asiassa, joka tuntuu itsestä haastavalta. Joskus on parempi odottaa sopivaa fiilistä ennemmin kuin alkaa vääntämään väkisin. Nyt hetki tuntuu olevan sopiva itselleni alkaa tekemään juoksaria valmiiksi. Muut aikaa vievät asiat ovat nyt karsittu pois vähäksi aikaa. Alkaa tulla todellinen halu saada juoksupuomi kuntoon. Riemulla olisi ollut motivaatiota tällaiseen varmaan minunkin edestä.

Missä vaiheessa olemme

Tällä hetkellä Riemu juoksee mielellään kosketusalustan yli. Olen juoksuttanut kevään aikana Riemua alustan yli eri kulmista, hieman eri kulmiin poistumisia ja tietenkin ihan suoria pätkiä. Korona-aika oli hyvä tähän pohjatreeniin lumien sulettua, kun varsinaisia treenejä ei ollut. Olenkin tyytyväinen Riemun ajatukseen alustalla. Jalkaosumissa on toki vaihtelua hieman, mutta pääsääntöisesti Riemu osuu jollain jalalla alustalle. Takajalkaosumia tulee välillä paljon, välillä taas tuntuu tulevan vähemmän. Eri palkkaustatavat aiheuttavat vaihtelua, joten mieluiten käytän tällä hetkellä edessä olevaa namimaattia. Lelupalkalle saa tehdä vielä töitä suoritusvarmuuteen, jos haluaisi sen toimivan yhtä hyvin. Riemu pitää hyvän vauhdin namimaatille eli on motivoitunut nameista hyvin. Namimaatti ei myöskään nosta liikaa kierroksia, jotta Riemu pysyy oppimisalueella mieleltään.

 

Palkkaaminen on tuntunut välillä haastavalta, kun ei ole varmaa ennustettavuutta laukassa ja naksuttelee vääristä osumistakin. Olen koittanut selkeyttää itselleni mielikuvaa mihin etujalkojen pitää osua suhteessa alustaan, jotta takajalat osuvat aina alustalle. Se helpottaa palkkaamista nopeassa vauhdissa. Toistojen katsominen myös videolta on tuonut parempaa tuntumaa.

Olemme lähellä sitä, että kannattaa siirtyä jo puomille alasmenolle treenaamaan osumia. Tuntuu jo ihan puomin treenaamiselta, kun saa sen puomin mukaan. Mielenkiinnolla odotan miten se lähtee sujumaan. Riemullahan on ollut tapa juosta puomille aina silloin tällöin itse huvikseen ja se on loikannut varmaan joka ikinen kerta sieltä pois tullessaan kontaktialueen yli koskematta siihen. Mielenkiinnolla odotan vaikuttaako se Riemun ajatuksiin puomin suorittamisesta…

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti