Ole palkka koirallesi

Olet palkka koirallesi

Jokin aika sitten silmiini sattui tuore artikkeli koiran personallisuuden tutkimuksesta. Siinä esitetyn määritelmän mukaan ihmissosiaalisuus on yksi osa koiran persoonallisuutta. Ihmissosiaalinen koira on kiinnostunut meistä ihmisistä ja siitä miltä meistä tuntuu. Koirat ovat ihmissosiaalisia syntyjään ja kuten kaikkea muutakin peroonallisuutta, voidaan sitäkin kehittää. Käyttämällä ihmissosiaalisuutta yhtenä vahvistamisen välineenä saamme aikaiseksi koiran joka tekee asioita kouluttajalleen eikä vain itselleen. Olet palkka koirallesi. Perusidea on se, että kouluttaja on avoimesti iloinen kun koira käyttäytyy toivotulla tavalla ja pettynyt jos käytös on moitittavaa.

Videoblogissa olen Yandan kanssa harjoittelemassa puomia. Harjoituksen tarkoitus on häivyttää lelua puomin päästä ja siihen tarvitsen sosiaalista palkkaa. Olen valmistellut koulutuksen niin, että opetin Yandalla sosiaalisen palkan konseptin aluksi helpommilla tempuilla.

Puomilla harjoitus alkaa siitä, että Yanda tuo pallon mukanaan. Pallo jätetään sinne minne haluan etupalkan olevan. Kun Yanda osuu puomille näytän kuinka iloinen siitä olen. Kehuessa koiraa on todella saatava aikaiseksi aitoa riemua, muuten tämä ei toimi. Jos Yanda ei osu puomille, olen neutraali ja pyydän tätä jättämään pallon. Joskus käy niin, että Yanda alkaa tehdä puomia itselleen eikä välitä siitä mitä minä sen loikista ajattelen. Näinä hetkinä annan Yandan ymmärtää, että hän on hyvää vauhtia joutumassa epäsuosioon jos tätä rataa jatkaa. Sosiaalisen oppimisen konseptin sisäistettyä koiralle on merkitystä mitä sinä hänen tekemisestään välität. Asenteeni muuttuessa Yanda ymmärtää nopeasti, että nyt on tehtävä jotain toisin. Sitten kun päästään taas onnisumisten polulle, annan iloni kuulua!

Lisää Ilomme vinkkejä koiraharrastajille osoitteessa: Ilomme.fi

Muistathan tilata Youtube kanavan. Koskaan ei tiedä mistä se uusin tieto putkahtaa.

Kirjoittaja on Harri Katainen, eläintenkouluttaja ja ilomme.fi sisällöntuottaja.

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti