Heidin treenipäiväkirja: puomitreeniä ja perusteiden vahvistamista

Ensin kepit iskuun!

Iskun kanssa treenaaminen oli kesätauolla meidän keskittyessä Kupin kanssa kisaamiseen. Kupin joululoman aikaan oli loistava hetki alkaa kouluttamaan Isku iskuun.

Ensimmäisenä suurena projektina oli keppien koulututtaminen ja vahvistaminen tasolle, jossa minulla on kohtuullisen hyvä luotto Iskun keppiosaamisesta ja keppien suorittamisesta loppuun saakka. Tavoitteena oli keppilähestymiset täydellä vauhdilla suhteellisen suoralla linjalla, jotta Isku oppisi jarruttamaan oikeaan väliin ja jatkamaan suoritusta tasapainoisesti.

Halusin Iskun opettelevan sen oman, itselleen sopivimman tavan suorittaa kepit, joten en käyttänyt hyväkseni ympäristön muokkaamista. Hän onkin sisäistänyt jo aika hyvin oikean suoritustavan ja rytmittämisen taidon. Voimaa ja kokemusta tarvitaan vielä paljon lisää, jotta Isku saisi vauhtia keppisuoritukseen.

Lähdimme jo heti alkuun opettelemaan erilaisia lähestymiskulmia, ohjaajan sivuetäisyyksiä, vedätyksiä ja takaaohjauksia. Heti, kun koin Iskun valmiiksi takaaleikkauksiin ja persjättöihin, otimme myös ne treenikuvioihin mukaan. Tämä siitä syystä, että rasitus keholle haastavissa lähetyksissä olisi pienempi silloin kun suoritusvauhti on hitaampi. Viimeaikoina pääpaino on ollut vasemman puolen ohjauksessa eri variaatioineen, sillä se on selkeästi Iskulle heikompi puoli.

Ja sitten puomin kimppuun

Kepit alkavatkin jo olemaan aika hyvällä mallilla, joten oli aika uskaltautua ottamaan se suuri askel ja suunnata kohti puomia. Kupin kanssa olemme kokeneet monenlaisia henkisiä ja fyysisiä traumoja, joten kynnys Iskun päästämiseksi puomille oli suuri. Jotenkin koen Iskun ihan lapsoseksi, joka ei ihan osaa vielä hallita kehoaan ja mieltään. Tottahan se onkin. Isku on vasta 22 kuukauden ikäinen ja hänen lihaksistonsa kehittyminen on vielä alkutaipaleella.

“Tarkkailen hyvin tarkasti Iskun tunteita puomia kohtaan.”

Varmistaakseni koulutuksen jatkuvan etenemisen, lähdimme liikkeelle hyvin varovaisesti ja koko koulutuksen ajan tarkkailen hyvin tarkasti Iskun tunteita puomia kohtaan. Tällä hetkellä olemme päässeet suorittamaan alennettua puomia täydellä vauhdilla ja vähän korkeammalle puomille haemme positiivista tunne-ehdollistumista.

Kaikissa lähestymisissä valitsen tietoisesti suoran ja helpon lähestymisen. Tällöin minä voin hengittää Iskun puomisuorituksen aikana ja Isku saa opetella laukan rytmityksiä rennoin ja iloisin mielin.

Häiriöesteet puomilla

Tämän kertaisena treeniaiheenamme olivat häiriöesteet puomin alla ja ympärillä. Aloitamme treenin joka kerta tutustumalla ensin esteeseen. Teen näin siitäkin huolimatta, että ympäristö ei olisi muuttunut sitten viime treenin. Niin kuin näette videolta ensimmäisistä suorituksista, häiriöesteet olivat Iskulle yllättävä kokemus.

Rauhallinen tutustuminen koulutusympäristöön ja suoritusvarmuuden vahvistaminen rohkeuden lisääntymisen mukaan  pienentää pelkoehdollistumisen mahdollisuutta. Treenin edetessä pääsimmekin ottamaan kunnon vauhtirallia putkien kanssa ja otimmepa vielä kivan extrapuzzlenkin loppuun.

Näillä treenipäiväkirjoilla pyrin avaamaan meidän kolmen kokemuksia koulutustilanteissa, kuvailemaan kokemiamme tunteita ja kertomaan kohtaamistamme vastuksista. Valitettavasti kyseiseltä videolta näkyy vain osa treenistä, koska halusin puomin näkyvän kokonaisuudessaan. Pyrimyksenäni oli poimia videolle itselleni tärkeimmät pätkät treenistä.

-Heidi Annala & australian kelpiet Kupi ja Isku

 “Heidi Annala on ILOMME kouluttaja, agilityvalmentaja, -kilpailija, eläintenkouluttaja sekä Suomen Agilityliiton koulutustoimikunnan jäsen. “

Tutustu ILOMME verkkokursseihin:
Pujottelu
Juoksupuomi

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti