Harjoitussuunnitelma = reitti paikasta A paikkaan B

Pieniä hyviä agilityhetkiä – on aika suunnitella reitti.

Laura Sutisen harjoittelutavoitteista kertovan blogikirjoituksen osa 2.

Blogisarjan ensimmäisessä osassa kirjoitin, että ajattelen tavoitetta määränpäänä. Tähän ajatusmalliin sovitettuna harjoitussuunnitelma on reitti nykyisen sijainnin ja määränpään välillä. Blogisarjan osassa 2 annan sinulle vinkkejä reittisuunnitelman rakentamiseen.

Jos sinulla ei ole vielä tiedossa tarkkaa määränpäätä, käy lukemassa blogisarjan ensimmäinen osa. Sen jälkeen sinulla on tiedossa määränpää eli tavoite.

Mistä lähdet matkaan?

Hyvä reittisuunnitelma vaatii tarkan tiedon siitä, mistä matkaan lähdetään. On siis on aika suunnitella reitti nykyisen sijainnin ja määränpään välille. Tätä reittimäärittelyä varten tarvitset tiedon siitä, missä olet juuri nyt.

Nyt toivon, että käytät ensin hetken aikaa nykyisen sijaintisi paikantamiseen. Näin tuleva harjoitussuunnitelmasi palvelee sinua mahdollisimman hyvin: osaat kohdistaa harjoittelua juuri niihin asioihin, joita haluat kehittää.

Teet oikeita asioita, oikeassa järjestyksessä, oikeaan aikaan.

Sillä jos lähdet matkaan aivan jostain muualta kuin mitä olet reittisuunnitelmaasi kirjannut, ei määränpää löydy tehdyn suunnitelman mukaisesti.

Aina voi pyytää apua!

Oman osaamisen arviointi voi olla haastavaa monestakin syystä, kuten myös oman koiran osaamisen arviointi. Ja tehtävä vaikeutuu entisestään, kun nämä kaksi lyödään yhteen, ja tulisi arvioida yhteistä osaamista objektiivisesti.

Oman osaamisen objektiivisella arvioinnilla tarkoitan tässä yhteydessä mahdollisimman tarkkaa ja vähän tunteista riippuvaista arviota kehitettävän aiheen nykytilasta.

Me olemme ihmisiä: tunteet ohjaavat meitä tai vähintäänkin vaikuttavat meihin vahvasti.

Jos oman nykytilan arviointi on hankalaa, voit pyytää aina siihen apua valmentajalta. Oman osaamisen aliarvioiminen tai liiallinen itseluottamus eivät varsinaisesti auta, jos haluat arvion parantavan mahdollisuuksiasi kehittyä.

Millainen on hyvä osaamisen kartoitus?

Alle olen avannut ajatustani esimerkin avulla. Tämän esimerkin koirakolla tavoitteena on kehittää keppiosaamista ja heillä on olemassa tarkka kuvaus nykyisestä osaamisesta.

”Keppien sisäänmenot alle 90-asteen kulmista kaikilta mahdollisilta esteiltä  onnistuvat 90% ensimmäisellä yrityksellä kaikenlaisilla ohjaajan liikehäiriöillä. Mutta keppien sisäänmenot putkierottelun kanssa sekä yli 90-asteen kulmista vain 20% kerroista ensimmäisellä yrityksellä”

Kun nykytilanne on kartoitettu mahdollisimman tarkasti, on aika rakentaa reittisuunnitelmaa nykytilan ja tavoitteen välille. Kirjaa ylös kaikki kehityksen kohteet ja mieti, mihin paneudut koirasi kanssa ensimmäisenä.

Keppiesimerkin koirakolla suunnitelma voisi olla esimerkiksi seuraava:

  • Ensin fiksataan koiran fyysinen suorituskyky, erityisesti panostetaan etuosan riittävään lihastukeen.
  • Sen jälkeen jatketaan keppien liikehäiriöiden sietämisen kanssa.
  • Tämän jälkeen painotetaan harjoittelussa keppiosaamisen siirtämistä kilpailutilanteen tyylisiin kovavauhtisiin keppisuorituksiin osana rataa.

Samalla tavalla voidaan edetä myös muiden kehityskohteiden kanssa.

Miten etenen?

Kaikkea ei voi korjata sormien napsautuksella. Mutta keskittymällä aina yhteen asiaan kerrallaan, on mahdollista saada kehitystä aikaiseksi lyhyemmässä ajanjaksossa verrattuna siihen tilanteeseen, jossa suunnitelmaa ei ole.

Silloinhan menisit hallille ja tekisit sitä, mikä juuri sillä hetkellä tuntuisi hyvälle.

Käytän toistamiseen esimerkkinä keppiosaamisen kehittämistä.

Ratatreenissä keppisuorituksia tulee keskimäärin 3-6 samakaltaisilla lähestymisillä ja exiteillä. Jos tavoite on treenata sisäänmenoja tai liikehäiriöitä, ei ratatreeni palvele silloin tarkoitusta.

Aivan toisella tavalla tavoitetta tukee harjoitus, jossa koira tekee sisäänmenotreenin 4:llä kepillä eri esteiltä eri kulmista. Näin voit saada toistoja sisäänmenoihin kymmenkertaisesti ilman, että koira ylikuormittuu.

Treenaa sitä, mitä haluat kehittää.

Mitä laajempi visio ja käsitys meillä on koiran urasta, sitä helpompi meidän on hahmotella aikajanaa, johon harjoitukset sijoitetaan.

Iloa harjoitteluun toivottaa Laura Sutinen

Jaa ystävillesi:

Lisää kommentti