AKTIVOIVA ALKULÄMMITTELY URHEILUKOIRALLE VAIHE 4: Lajinomaisen voimantuoton tehostus

Käytä tähän osioon 2-3min aikaa – tee muutama terävä, lajinomainen suoritus

Viimeisessä vaiheessa lähdemme hyvin valmistellun koiran kanssa kipuamaan kohti lajinomaisempaa suoritusta – tehostetaan voimantuottoa ja nostetaan intensiteettiä aina lajisuoritusta vastaavalle tasolle asti.

Ihannetilanteessa pääset tekemään voimantuoton tehostus -harjoitteet vastaavalla alustalla kuin missä itse lajisuoritus tehdään. Tällöin koirasi saa jo ennen varsinaista lajisuoritusta ottaa ”täysillä tehoilla” tuntumaa alustaan ja se pääsee opettelemaan alustan asettamia vaatimuksia liikkumiselle.

Voimantuoton tehostuksen ei ole tarkoitus väsyttää tai hapottaa koiraa, joten pidä suoritus lyhyenä ja terävänä, jotta saat parhaan iskun mukaasi radalle.

Agility

Agilityssa tyypillisiä lajinomaisia suorituksia ovat spurtit, hypyt ja nopeat jarrutukset/käännökset. Tehostus voimantuotossa voi  käytännössä tarkoittaa siis esimerkiksi

  • 2-4 vetoa/kiihdytystä nousevalla intensiteetillä
  • lämmittelyesteillä nousevilla korkeuksilla tehtyä lämmittelyä
  • set point -harjoitusta tai kierto – kierto – spurtti -tehtävää

TOKO ja PK-lajit

TOKO:ssa tyypillisiä tehtäviä ovat spurtit, terävät pysähdykset liikkeestä sekä asennon vaihdot. Tällöin voimantuoton tehostuksessa voidaan keskittyä näihin.

PK -koiralla tottelevaisuusosiossa lisäksi noudoissa kapuloiden paino asettaa koiran niskan ja suun lihaksistolle vaatimuksia, joten myös nämä lihasryhmät on myös hyvä huomioida lämmittelyssä. Voit esimerkiksi pyytää koiraasi nostamaan kapuloita maasta.

Spurtit

Voit tehdä spurtteja joko koiraa eteenlähettäen (esim. lelulle), kutsuen luokse tai juosta itse ja kutsua koiraa tulemaan mukaan.

Spurtin pituuden ei tarvitse olla suuri – optimisuorituksessa koira kiihdyttää lähes koko spurtin ja siirtyy vauhdin ylläpitovaiheeseen korkeintaan muutamaksi askeleeksi. Suurin hyöty voimantuoton tehostuksen näkökulmasta saavutetaan nimenomaan kiihdytyksessä. Spurtteja tehdessä kannattaa koira pyrkiä asettamaan mahdollisimman hyvään ja ryhdikkääseen lähtöasentoon, jolloin sen on mahdollista ottaa koko kropan voima käyttöön heti ensimmäisestä askeleesta lähtien. Ensimmäiset spurtit voivat olla rauhallisempia ja viimeiset jo lähes maksimivauhtisia.

Käännökset

Kun lisäät käännöksiä kiihdytykseen, kannattaa koira aluksi lähettää tiukkaan käännökseen lähempää ja hitaammasta vauhdista. Näin koirasi keho herää alusta asti tekemään tiukan käännöksen, sen vaatiman jarrutustyön ja työskentelemään tarkasti kaarteessa.

Tiesitkö, että kaarrejuoksussa koiran jalat tekevät epäsymmetrisesti töitä? Kaarrejuoksussa koirasi sisäjalat kannattavat enemmän kehon painoa ja ulkojalat vastustavat keskipakoisvoimaa sekä kääntävät kehoa kaarelle.

Lisää haastetta käännöksiin asteittain lisäämällä nopeutta, jolla käännökseen tullaan ja jolla siitä lähdetään. Aivan kuten suorissa spurteissakin.

Set point -harjoitus

Set point -harjoitus sopii lämmitelyn osaksi hyppytekniikka tehneille koirille.

Tässä harjoituksessa koiraa ohjataan ponnistamaan nimenomaan takaosan päältä – tekemään tehokkaampaa painonsiirtoa. Jos set point ei ole sinulle aiemmin tuttu, kannattaa sinun valita alkuverryttelyyn muita tämän vaiheen harjoituksia.  Lämmittelynä käytettäessä Set point -harjoitus voidaan tehdä 3-5 suorituksella koiran kokemuksesta riippuen: matala – hieman korkeampi – kilpailukorkeus – matala koiralle tutulla välillä.

Tavoitteena on rento ja tasapainoinen, vahvasti takaosan päältä lähtevä hyppy, jossa koiran koko vartalo löytää yhtenäisen hyppykaaren.

Agilitykilpailun alkuverryttelyssä ihannetilanteessa okserin estekorkeus nostetaan aina kilpailukorkeuteen asti,  mikäli se sujuu ilman kompensaatioita (niskanykäisy, selän jäykistys ym.). Vaikka set point ei vielä sujuisi kilpailukorkeuteen saakka teknisesti hyvin, hyödyttää sen teko matalammilla korkeuksilla koiraa. Sillä harjoitus aktivoi koiran takaosaa ponnistuksiin.

Ennen suoritusta

Vaiheen 4 jälkeen anna koiran kävellä/ravata noin 5-12 min ajan.

Juuri ennen suoritusta (lähtökarsinassa/valmistautuessa) tee vielä lyhyt hermoston aktivointi (esim. ristijalkojen nostot, tönimiset) ja sitten radalle.