Turkki
Turkinhoito on tärkeää koirasi terveyden kannalta.
Säännöllinen harjaaminen estää takkujen muodostumisen ja poistaa irtokarvat ja kuollutta ihosolukkoa. Näin koirasi iho pääsee hengittämään karvapeitteen alla. Kun harjaat koiraasi, huomaat myös helposti esimerkiksi naarmut tai haavat, joita on voinut tulla esimerkiksi riehakkaissa leikeissä.
Jotkin rodut vaativat turkin trimmaamista.
Turkin peseminen koirasi rodun ja likaisuuden mukaisesti auttaa pitämään koirasi terveenä. Koira pestään haalealla vedellä suihkussa tai kylpyammeessa. Voit käyttää koirille tarkoitettuja shampoita ja hoitoaineita valmistajan ohjeiden mukaisesti. Liiallinen pesu voi kuivattaa koiran ihoa, joten ethän pese turhan usein. Joillekin roduille pesu riittää vain turkin ollessa selvästi likainen ja joitakin on pestävä viikoittain, jotta turkki ei huopaannu ja takkuunnu. Muista huuhdella ja kuivata koirasi huolellisesti pesun jälkeen.
Kuinka pesen niin ettei koirani pelkää?
Pidä suihkun teho matalana, veden lämpötila haaleana ja suihkupää koiran ihossa kiinni, ettei paine tunnu koirastasi ikävältä. Voit myös pitää sormiasi suihkupään edessä, jotta paine tuntuu tasaiselta. Varo suihkuttamasta suoraan koirasi kasvoille ja vältä veden ja pesuaineiden menemistä silmiin tai korviin.
Ole jämäkkä, jotta koirastasi tuntuu, että tiedät mitä olet tekemässä. Epävarma pesijä tartuttaa epävarmuuden myös koiraan. Älä kuitenkaan pese koiraasi väkisin, vaan opetelkaa yhdessä rauhoittumisen taito ILOMME:n Rauhoittuminen-kurssin avulla.
Jos koirasi arkailee pesemistä, tutustukaa ensin pesupaikkaan ja pesemiseen rauhassa ja vähitellen ILOMME-kursseista löytyvän Uusien asioiden kohtaaminen -kurssin avulla.
Hampaat ja suu
Koiran hampaat täytyy pitää terveenä, sillä pureskeleminen on koiralle suorastaan terapiaa. Koira käyttää suutaan lähes kaikkeen, mihin ihminen käyttää käsiään.
Koira kannattaa opettaa antamaan pestä hampaansa. Koiran suu ei saisi haista pahalta, sillä haju voi kertoa tulehduksesta suussa. Säännöllinen hampaiden tarkistaminen kannattaa ottaa tavaksi. Muistathan katsoa myös poskihampaat! Hammaskivi kannattaa käydä poistattamassa, mikäli sitä kertyy koirallesi. Luiden ja puruluiden säännöllinen pureskelu pitää koirasi hampaat puhtaina ja vahvoina. Pureskelu saa syljenerityksen lisääntymään ja syljen entsyymit tappavat suusta bakteereja.
Korvat
Korvien terveys on helppo tarkistaa kurkkaamalla koirasi korviin. Korvat eivät saisi punoittaa, erittää tai haista. Jos korvat ovat kipeät tai kutisevat, koira voi raapia niitä, hangata niitä mattoon tai sohvaan tai kulkea pää kallellaan. Korvia voi huuhdella apteekista löytyvällä korvahuuhteella. Jos huomaat korvissa jotakin epätavallista, ota yhteys eläinlääkäriin.
Silmät
Silmätkään eivät saisi punoittaa tai erittää. Terve silmä on kirkas ja rähmä on tummaa ja sitä erittyy vain vähän. Jos rähmä on vihertävää, kyse voi olla silmätulehduksesta, jolloin ota yhteys eläinlääkäriin. Silmiä voi huuhdella silmähuuhteella. Ota yhteys eläinlääkäriin jos koirasi silmä on punainen, erittää vihertävää rähmää tai vetistää tai siinä on haava tai roska, jota et itse saa pois.
Kynnet
Kynsien säännöllinen leikkaaminen vähentää kynsille ja varpaille tapahtuvia vammoja sekä tassujen virheasentoja. Kynsiä leikatessa tulee varoa suonta, joka on kynnen sisällä. Kynsien leikkaamisesta löydät oman kurssinsa ILOMME-palvelusta. Kynsiä voi myös hioa kynsienhiontalaitteella.
Tassut kannattaa tarkistaa säännöllisesti mahdollisten haavojen varalta. Tassuvahalla voit pehmentää esimerkiksi talvesta tai asfaltilla kävelystä kärsiviä anturoita.
Rokotukset
Rokotusohjelman mukaiset rokotukset kuuluvat jokaisen koiran oikeuksiin. Rokotukset estävät koirille vaarallisten—jopa hengenvaarallisten—tautien tarttumisen koiraasi. Jotkin taudit tai loiset voivat tarttua myös ihmisiin, joten huolehtimalla koirasi terveydestä huolehdit myös omastasi.
Lihakset ja nivelet
Muista säännöllinen ja monipuolinen liikunta, mutta myös lepopäivät. Lihaskuntoa kannattaa harjoittaa myös muilla kuin omalla pääharrastuslajilla, jotta koiran liikeradat eivät jämähdä tiettyyn malliin ja se saa lisää potkua varsinaiseen lajiinsa.
Lihasten ja nivelten terveyttä voi edistää käyttämällä koiraa koirahierojalla, -fysioterapeutilla tai -osteopaatilla. Namin avulla houkuttelemalla voit myös ohjailla koiraasi erilaisiin asentoihin, jotka venyttävät sen lihaksistoa. Älä tee mitään väkisin tai väännä koiraa ääriasentoihin, vaan anna koiran itse löytää venytys luottamuksen kautta. Jo pelkkä pään liike oikealta vasemmalle tai alhaalta ylös voi riittää venyttelyksi ja liikeradan avaamiseksi.
Ennen rankkoja harjoituksia tai lenkkejä muista lämmitellä koirasi lihasvaurioiden välttämiseksi. Lopuksi on hyvä jäähdytellä koiran lihakset, jotta ne palautuvat ja siten myös vahvistuvat nopeammin. Vältä kovia treenejä koirasi ollessa vielä jumissa edellisistä harjoituksista.
Hyvä lihaskunto tukee niveliä ja vähentää vammojen riskiä.
Mieti miltä selkäkipu tai hartiasärky sinusta tuntuu. Koirastasi se tuntuu yhtä ikävältä ja hermoja kiristävältä. Jumiton koira on iloinen koira!
Ruokinta ja vesi
Anna koirallesi laadukasta koiranruokaa. Koiran elimistö ei osaa juurikaan hyödyntää kasvituotteita, joten ruuan lihapitoisuuden tulisi olla suuri. Muuten ruoka tulee vain toisesta päästä ulos, eikä sen sisältämä energia siirtynyt koiraasi. Etsi koirallesi sopiva, allergisoimaton koiranruoka, josta se pitää. Ruoka voi olla kuivaruokaa, märkäruokaa tai raakaruokaa. Erityisesti paljon liikkuville koirille kannattaa antaa esimerkiksi lohiöljyä sekä lihaksiston ja nivelten terveyttä tukevia lisäravinteita. Varmista, että koirasi pystyy nielemään ruuan ja pureskelee tarpeeksi hyvin.
Huolehdi, että koirallasi on aina saatavilla raikasta ja puhdasta juomavettä. Koiran vedentarve on noin 0,5dl/painokilo vuorokaudessa. Jos koirasi saa märkäruokaa, turvotettuja kuivanappuloita, juo järvestä tai lätäköistä tai syö lunta, vedentarve voi vähentyä. Runsas liikunta ja läähättäminen lisäävät vedentarvetta.
Virikkeellistäminen ja aktivointi lajityypilliset käyttäytymistarpeet huomioiden
Koirallesi on tärkeää saada toteuttaa lajityypillisiä käytöstarpeita, sillä ne ovat ikään kuin koodattuina jokaiseen koiraan. Niiden toteuttamisen estyminen johtaa stressiin, minkä seurauksena ongelmakäytösten riski kasvaa.
Kaivaminen, etsiskely, haistelu ja merkkailu
Kaivamista, etsiskelyä ja haistelemista voit tarjota koirallesi piilottamalla namipaloja lumihankeen, heinikkoon tai melkein mihin vain, kunhan paikka on turvallinen. Välillä päämäärätietoisen ja vauhdikkaan lenkkeilyn tilalta voit tarjota koirallesi leppoisan haistelu- ja merkkailukierroksen. Oletko tullut ajatelleeksi, että harvemmin irrallaan olevat koirat juoksevat tietyn lenkin tietä pitkin ja tulevat sitten kotiin? Useimmiten ne kiertelevät hajujen perässä ja touhuilevat pitkäänkin samalla alueella, ellei ihminen liiku eteenpäin ja näin houkuttele koiraa mukaansa.
Pureskelu, repiminen ja ravistelu
Anna koirallesi luita, puruluita, erilaisia leluja ja herkkuja pureskeltavaksi. Sallittu pureskelu vähentää huonekalujen ja muiden ei-purtavaksi-tarkoitettujen asioiden puremista sekä vähentää puremisen kohdistumista stereotyyppisen käyttäytymisen muodossa koiran omiin tassuihin. Pureskeltavaa voi tarjota koiralle myös esimerkiksi koulutuksen ohessa taukojen aikana. Näin koira pääsee nollaamaan päätään, ja kierrosten laskeminen on helpompaa. Häkissä tai autossa odottelusta tulee myös mukavaa, eikä tauolle lähteminen tunnu rankaisulta.
Haukkuminen
Koiran haukkuminen on sen tapa kommunikoida. Kaikkea haukkumista ei kannata kitkeä pois. Jotkin koirat pitävät pihan tarkkailusta ja niille voikin laittaa vaikkapa oman sallitun korokkeen ikkunan eteen, josta saa luvan kanssa vahtia pihaa.
Jos koirasi on muutenkin hyvin haukkuherkkä, haukkumista ei kannata vahvistaa lisää.
Ota selvää, miksi koirasi haukkuu. Onko se pelokas, stressaantunut vai onko sillä asiaa? Jos haukkuminen johtuu pelosta tai stressistä, tai koirasi haukkuu esimerkiksi yksin ollessaan huvin vuoksi, haukkumisen syy täytyy kouluttaa pois, sillä se kertoo hyvinvointiongelmasta.
Koirien kanssa touhuilu
Auta koiraasi löytämään turvallinen koirakavereiden jengi. Ystävien kanssa on mukavaa painiskella, juosta ja joskus vaikka nylkyttää toinen toista. Varmista, että koirat tulevat keskenään toimeen ja lue koirien elekieltä. Koirat venyvät mitä ihmeellisimpiin asentoihin toistensa kanssa leikkiessään, ja se toimii myös hyvänä fysiikkaharjoitteluna.
Ihmisen kanssa touhuilu
Koira on lajina kehittynyt ihmisen rinnalle. Sen vuoksi se kaipaa ihmisen seuraa. Puuhaile koirasi kanssa mukavia juttuja myös harjoitus- tai kisakenttien ulkopuolella. Muista, että ennen kaikkea koirasi on ystäväsi ja perheenjäsen. Jos perheessä on useampia koiria, anna jokaiselle kahdenkeskistä aikaa kanssasi.
Kaikissa koiran hoitoon liittyvissä asioissa tulee muistaa turvallisuus ja luottamus. Harjoittele hoitotoimenpiteitä vähän kerrallaan ja namien avulla positiivisella mielellä. Muista että olet koirasi paras ystävä ja huoltaja.
tiinaem sanoo:
Äärettömän hyvää tekstiä! Periaatteessa tuttua mutta luin kuin olisi ollut uutta asiaa 🙂 On siis tarpeellista aina aika ajoin arjen keskellä muistutella mieleen ihan perusjuttuja, ennen kuin alkaa säätämään ja hifistelemään millään kikkavitosilla.
Katja sanoo:
Eikö tuo kaksi kertaa vuodessa madottaminen ole vanhaa tietoa?
Esim. YLE:n juttu aiheesta: https://yle.fi/uutiset/3-12018914