Naksutinkoulutus

Naksutinkoulutus on operantti koulutusmenetelmä, jossa hyödynnetään koiran oma-aloitteisuutta ja käytetään ehdollisena vahvisteena naksutinta.

Miksi naksutinkoulutus?

Naksutinkoulutuksella voidaan kasvattaa koiran sisäistä motivaatiota. Lisäksi oppiminen on tehokasta ja pysyvää, kun koira saa tehtävällä itse oivaltaa ja oppia. Naksutinkoulutus on usein myös turvallisin tapa kouluttaa. Lisäksi se kasvattaa koiran motivaatiota työskennellä ohjaajan kanssa.

Miten naksutinta käytetään?

Ihan ensin naksutin tulee ladata eli sille pitää luoda arvoa ja merkitystä. Tämä tarkoittaa sitä, että koira ehdollistetaan naksuttimen ääneen. Aloitetaan harjoittelu tutussa ja helpossa ympäristössä. Tarkoituksena on opettaa koiralle, että naksuttimen äänen kuuleminen tarkoittaa palkan ilmestymistä. Harjoitus: naksautetaan ja annetaan koiralle palkka. Koiran ei tarvitse tehdä mitään, siltä ei vaadita mitään. Ohjaaja naksauttaa ja antaa joka kerta koiralle naksautuksen jälkeen palkan. Eli naksu + palkka, naksu + palkka, naksu + palkka. (Harjoitus videolla kohdassa 9:06)

Kun naksuttimen ääni ja merkitys on tullut kotona tutuksi, voidaan yleistää naksuttimen käyttö myös muissa tilanteissa. (Harjoitus videolla kohdassa 12:02). Tehdään muutamia kertoja samaa naksu + palkka -harjoitusta erilaisissa ympäristöissä, esimerkiksi lenkillä, treenihallilla tai vaikka kylässä käydessä. Tarkoituksena tässä on, että koira oivaltaa naksuttimen äänen tarkoittavan palkkaa ihan kaikissa ympäristöissä, ei pelkästään kotona. Tämän jälkeen naksutinta voidaan alkaa hyödyntämään myös itse koulutuksessa.

Kun naksutinta aletaan käyttämään koulutuksessa hyödyksi, täytyy muistaa, että vahvistetiheys täytyy olla suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että harjoitteluun tulee varata reilusti herkkuja. Ennen harjoittelun aloittamista ohjaajan tulisi tietää, miltä hän haluaa valmiin tehtävän näyttävän. Tehtävä tulee pilkkoa pienempiin osiin ja harjoittelussa edetään vaihe vaiheelta pienissä paloissa kohti lopullista päämäärää. (Harjoitus videolla kohdassa 16:31). Jos valittuna tehtävänä on vaikka kohteen koskeminen, aloitetaan harjoittelu siitä, että koira katsoo kohdetta. Kohteen katsomisesta tulee naksu + palkka. Tämän jälkeen naksautetaan ja palkitaan koiraa siitä, että se lähestyy kohdetta. Lopulta päästään naksuttamaan ja palkitsemaan koiraa siitä, että se koskee kohdetta.

Kun tehtävä etenee ja koira osaa tehdä halutun toiminnon, siihen voidaan liittää vihjesana. (Harjoitus videolla kohdassa 22:25). Aluksi vihjesana liitetään mukaan, kun koira jo tekee oikeaa toimintaa. Esimerkiksi kohteen koskemisessa vihjesana voisi olla koske ja se sanotaan samalla hetkellä, kun koira koskee kohdetta. Tämän jälkeen tulee välittömästi naksu ja palkka koiralle. Pikkuhiljaa vihjesanaa voi alkaa siirtämään aikaisemmaksi ja aikaisemmaksi, lopulta niin, että sillä voidaan aloittaa toiminta. On kuitenkin koko ajan pidettävä huoli, että koira onnistuu ja tekee oikeaa tehtävää, ettei vihesana liity väärään asiaan. Toistoja tarvitaan tässäkin, jotta vihjesanan ja toiminnan välinen yhteys muodostuu koiralle vahvaksi.

 

Iloisia treenihetkiä sheippaamisen parissa!

 

Kysyttävää harjoituksesta? Voit aina laittaa meille sähköpostia ilomme@ilomme.fi , niin vastaamme kysymyksiisi.