Aktivoiva alkulämmittely urheilukoiralle vaihe 1: Lämmönnosto

Varaa aikaa aktivoivan alkulämmittelyn ensimmäiseen vaiheeseen noin 15 minuuttia.

Tee käynti-/ravi-/laukkalenkki nousevalla intesiteetillä, koira saa aluksi myös tehdä tarpeensa. Aktivoivan alkulämmittelyn ensimmäisen vaiheen tavoitteena on:

  • Hengitys- ja verenkiertoelimistön käynnistäminen
  • Elimistön lämmön tuoton tehostaminen ja sitä kautta kudosten lämmittäminen.
  • Koiraurheilijan perustarpeista huolehtimisen erityispiirteenä mahdollisuus tarpeilla käymiseen huomioidaan myös.

Osa 1

Aloita tämä vaihe reippaalla kävelyllä, jonka aikana koiran on mahdollista haistella ja tehdä tarpeensa. Pyri havainnoimaan koiraa: mille sen kävely näyttää, entäs ravi? Ottavatko molemmat etujalat samanpituisia askeleita? Entäs takajalat? Miten koira käyttää selkäänsä?

Sinun ei tarvitse olla koira-alan ammattilainen osataksesi tehdä huomioita omasta koirastasi! Kun alat tietoisesti huomioida koirasi liikkumista ja liikkeitä päivittäin, opit pian näkemään myös mahdolliset muutokset.

Osa 2

Kun koira on tehnyt tarpeensa, on aika nostaa liikkumisen  intensiteettiä. Kävely – ravailu vaihtuu raviksi ja kevyeksi laukkailuksi, jonka tehoa nostetaan asteittain noin 10 minuutin ajan. Lopulta koirasi tulisi ravata / laukata reippaasti hieman hengästyen. Jos koirasi on mahdollista liikkua vapaana, ei sinun ole välttämätöntä nostaa oman liikkumisesi tempoa.

Vaihtelevassa maastossa (metsä) suoritettuna jo tämä vaihe alkaa aktivoida koiran tukilihaksia ja herättelee hermostoa, Asfaltilla tai tiellä tehtynä vaihe toimii nimenomaan lämmönnostona.

Back On Track -tuotteiden avulla koiran lämmönnosto tapahtuu tehokkaasti myös viileässä tai kosteassa kelissä. Tuotteiden teho perustuu kehon oman lämmön osittaiseen takaisin päin heijastamiseen eli pitkäaaltoiseen infrapuna säteilyyn. Tutkimuksissa on todettu pitkäaaltoisen lämpösäteilyn kiihdyttävän verenkiertoa. Pitkäaaltoista lämpösäteilyä hyödynnetään erityisesti vammojen ennaltaehkäisyssä, minkä vuoksi Back on Track -suojia ja koirantakkeja olisi hyvä käyttää jo ennen harjoitusta tai kilpailua.

Huomioi

Huomioithan, että lämmönnoston yhteydessä koirasi olisi tärkeää liikkua rennosti kaikissa niissä askellajeissa, joita se tulevassa lajisuorituksessakin tulee käyttämään.