Kyynpurema

 

Jokaisena kesäpäivänä jossain päin Suomea pieneläinpäivystyksiin kiidätetään koiria kyyn puremien vuoksi. Varmista tämän pikaoppaan avulla, että osaat omistajana sekä tunnistaa kyyn pureman, että toimia tilanteessa muutoin oikein. Puremien vakavuutta ei missään tapauksessa kannata vähätellä, tai jäädä vain kotiin seuraamaan “josko se olo siitä helpottaisi”. 

 

Pikaohje hätätilanteen varalta:

  1. jos epäilet kyynpuremaa, pidä koirasi mahdollisimman liikkumattomana
  2. hakeudu nopeasti eläinlääkäriin
  3. älä yritä hoitaa puremakohtaa mitenkään kotona, äläkä anna koirallesi mitään lääkkeitä ilman eläinlääkärin ohjetta

 

Kyynpureman tunnistaminen

Kyynpurema on usein kivulias, ja mikäli omistaja on paikalla pureman sattuessa, kuvataan tilannetta usein sanoilla “yhtäkkiä kuului ulahdus, ja koira hyppäsi korkealle ilmaan”. Purema-alue turpoaa nopeasti ja on kivulias. Lyhyt/vaaleakarvaisella koiralla voidaan nähdä myös mustelma alueella. Myrkyn alkaessa vaikuttaa koirilla nähdään usein shokkioireita, eli poissaolevuutta, tajunnan tason laskua ja väsymystä. Näitä oireita ei kannata jäädä vastaanottamaan kotiin.

 

Kyynpureman hoito

Älä anna koiralle omatoimisesti kyytablettia. Toistan: ÄLÄ anna koiralle kyytablettia – ellet saa eläinlääkäriltä tapauskohtaisesti ohjeistusta lääkitsemisestä. Väärässä tilanteessa annettuna kyytabletista on enemmän haittaa kuin hyötyä. 

 

Pyri pitämään koira mahdollisimman liikkumatta pureman jälkeen. Kanna koira autolle, mikäli se vain on mitenkään mahdollista. Paras keino myrkyn leviämisen hidastamiseksi on koiran pitäminen liikkumattomana. Älä koske puremakohtaan, älä yritä imeä myrkkyä pois tai aseta kiristyssidettä. 

 

Mitä nopeammin pääsette eläinlääkäriin, sitä nopeammin koirasi saa apua ja sen vointi alkaa helpottamaan. Eläinlääkärissä koirasi saa hoidoksi kivunlievitystä ja nesteytystä, jolla tuetaan munuaisten toimintaa myrkyn poistamisessa. Koska paras teho saadaan useamman tunnin nesteytyksellä, kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä erityisesti ilta-aikaan jo valmiiksi päivystävälle lääkärille, jotta ette joudu vaihtamaan hoitopaikkaa klinikan sulkeutuessa. Kyyn myrkylle on olemassa myös vastamyrkky, mutta sen antaminen arvioidaan eläinlääkärissä tapauskohtaisesti, eikä sitä ole saatavilla aivan jokaisella eläinlääkärin vastaanotolla.  

 

Akuuteimman hoidon jälkeen saatte ohjeet palata eläinlääkärin luokse kontrolliverinäytteisiin. Palatkaa. Vaikka koira näyttäisikin omistajan silmään normaalilta, on myrkky voinut laittaa aluilleen sisäelinvaurioita, joihin puuttuminen on helpointa vielä, kun koiran vointi on hyvä. Ei siis kannata tässäkään vaiheessa jäädä odottelemaan oireita kotiin. 

 

Yksi tapa varautua kyynpuremiin ja muihin haavereihin muualla kuin kotinurkilla seikkaillessa, on selvittää alueen päivystävän eläinlääkärin numero valmiiksi talteen, jotta vahingon sattuessa aikaa ei mene sen etsimiseen. Erityisesti syrjäisemmillä seuduilla numeron selvittäminen voi joskus vaatia hieman enemmänkin aikaa, eikä selviä ensimmäisellä googletuksella. 

 

Tämän artikkelin on kirjoittanut huippuosaava eläinlääketieteen opiskelija Mima, johon voi tutustua Instagramissa @vet.mima