Harjoitus 1: nimen oppiminen

Oman nimen kuuleminen on aina merkityksellistä. Sillä on aivan erityinen asemansa muiden sanojen joukossa.

Myös koirilla on nimet, sekä ihmisen että lajitovereiden antamat, josta ne tunnistavat itsensä. Tämän harjoituksen tarkoitus on tehdä pentusi kutsumanimestä sille merkityksellinen. Toiminnan kouluttaminen vie vain muutamia sekunteja päivässä kerrallaan, mutta vaatii päivittäistä ja säännöllistä toistoa.

Muista, että tehokkain tapa kouluttaa mitä tahansa taitoa, on tehdä  kouluttamisesta säännöllinen tapa eli rutiini.

Tee näin: 

Vaihe 1: kutsu pentua ja palkitse

Harjoittelu aloitetaan kotona. Valmistele pennun ruoka, mutta et annakaan sitä heti. Nyt sinun tulee odottaa niin kauan,  että pentusi ei enää huomioi sinua. Odota, että se kenties rauhoittuu lepäämään tai touhuaa vain omiaan. Kutsu sitten pentua nimeltä ja anna sille sen ruoka. Toista tämä jokaisen ruokailun yhteydessä.

Aloita uuden taidon opettelu silloin, kun pentu on rauhallisessa mielentilassa.

Anna pennulle aikaa oppia uusia asioita ja vaikeuta harjoituksia vähitellen.

Kun nimi on tehokas kutsu häiriöttömässä tilassa, vaikeuta harjoitusta. Juokse pentua hieman karkuun tai sisällä ollessasi voit vaikkapa mennä piiloon sohvan taakse tai toiseen huoneeseen. Kutsu pentua nimeltä ja kun se tulee luoksesi, palkinnoksi pentu saa superpalkan: nameja, kehuja ja hellyyttä! Tässä harjoituksessa et anna ruokaa pennulle kupista, vaan suoraan omasta kädestä. 

Voit käyttää palkkiona kaikissa harjoituksissa pentusi omaa ruokaa  – vähennät päivittäisen namiannoksen vain normaalista ruoka-annoksesta. Nyrkkisääntönä on, että koiran tulisi saada “vastikkeetta” eli suoraan kupista noin puolet sille annettavasta päiväannoksesta. Sen toisen puolen voit antaa päivän mittaan koiralle palkaksi.

Pennulla suhdetta voi hieman muuttaa ja antaa sille ⅔ kupista ja jäljelle jäävän ⅓ kouluttamisen ohessa. 

Vaihe 2:  toista, kunnes pentu kiinnostuu sinusta

Harjoittele edelleen päivittäin. Tarkkaile pentua, alkaako se kiinnostua sinusta? Arvioi, alkaako se pitää sinua itselleen tärkeänä? Arvokkaana, mutta ei itsestäänselvyytenä?

Tasokoe

Kutsu pentua ruokailun yhteydessä. Tasokoe on läpäisty, jos:

  1. pentu tulee innokkaasti ja viivyttelemättä luoksesi.
  2. jää ruokailun jälkeen luoksesi ja on sinusta ystävällisen kiinnostunut.

  3. pitää sinua itselleen välttämättömän tärkeänä.