Harjoitus 1: Tutustu Nose Workiin

Tutustu videolta iloiseen hajuharrastukseen!

Nose Work on rento hajuharrastuslaji, jossa koira etsii kohdehajua erilaisissa etsintäympäristöissä. Laji sopii kaiken ikäisille ja rotuisille korille aikaisemmasta harrastus- ja koulutustaustasta riippumatta. Nose Work on loistava tapa aktivoida koiraa ja sitä voi harrastaa monella tavalla. Nose Work sopii rennoksi yhdessä tekemiseksi ilman kisatavoitteita ja toisaalta lajissa voi myös haastaa koirakon osaamista kisatilanteissa. Olipa tavoite mikä tahansa, tärkeintä on nauttia yhdessä tekemisestä ja pitää hauskaa koiran kanssa!

Päästäkseen kisaamaan koirakon on ensin suoritettava hyväksytysti hajutesti, jossa varmistetaan, että koira tunnistaa kohdehajun. Nose Work -kokeissa suoritetaan neljä etsintää. Kaikkien osioiden kokeissa mukana ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä.

Nose Work kisoissa on 3 tasoluokkaa alkaen 1-luokasta. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen sekä ympäristöjen muuttuessa haastavammiksi. Jokaisessa etsinnnässä on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi koiran vahingoittaessa etsinnässä esineitä tai etsintäaluetta, tehdessä tarpeensa rata-alueelle tai mikäli ohjaaja käyttäytyy sääntöjen vastaisesti (esimerkiksi kohtelee koiraansa kovin ottein). Koira on koe-etsinnässä yleensä kytkettynä. Myös etsintäaika ratkaisee ja nopeutta tarvitaan, kun kisataan kärkisijoista.